pixabay.com
Foto: ilustracija

U Kliničkom centru Srbije urađena je jedna od najsloženijih intervencija u vaskularnoj hirurgiji.

Tim hirurga, anesteziologa i svih drugih koji moraju da učestvuju u jednoj od najrizičnijih intervencija u vaskularnoj hirurgiji, operacijom je pacijentkinji spasao život. Operativno lećenje aneurizme torakoabdominalne aorte obavlja se u samo šest centara u Evropi.
Među njima je Klinika za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Osam dana posle intervencije, lekari mogu da kažu da sve ide kako treba i da kroz osmeh objašnjavaju koliko je situacija bila ozbiljna. Znala je to i Slađana, ali bilo je ili operacija, ili da čeka da aneurizma pukne. Nada se da će uskoro kući, gde je čeka troje dece.

– Dobro je, imam malo bolove, glas se malo promenio, nadam se da će se vratiti, ali, nisam se nadala da ću ovako brzo da se oporavim – kaže 38-godišnja Slađana Ivanović.

Nikola Ilić sa Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju KCS objašnjava da je specifično to što iz aneurizme izlaze svi važni krvni sudovi koji hrane i kičmenu moždinu, creva, jetru, bubrege, pankreas.

– Zbog toga se ove procedure izvode i uz upotrebu vantelesne cirkulacije, zato što je važno da ove organe prezerviramo dok prekinemo dotok krvi kroz glavni krvni sud – objašnjava Ilić.

U medicinskim udžbenicima i doktorskim radovima piše da je ova intervencija jedna od najrizičnijih jer se otvaraju i grudni koš i stomak.

Profesor Lazar Davidović, direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju, objašnjava da takve operacije nekada traju i do deset sati, prenosi RTS. Dodaje da ovaj poremećaj najčešće pogađa pacijente između 30 i 40 godina.

– Bolovi u grudima, leđima, promuklost, hroničan kašalj, mogu da ukažu da neko ima aneurizmu torakoabdominalne aorte – objašnjava Davidović.

Dodaje da se operativni zahvati ove vrste osim pacijentima iz Srbije izvode i kod pacijenata iz Crne Gore i Hrvatske.

A Slađana bi u narednih nekoliko dana trebalo da bude otpuštena na kućni oporavak.
Na kontrolu će dolaziti jednom mesećno, a potom na godinu dana.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime