pixabay.com

Sa niškog vojnog aerodroma „Narednik pilot Mihajlo Petrović“ danas su svečano ispraćeni pripadnici Tima za zaštitu brodova u multinacionalnu operaciju Atalanta.

Svečanosti su prisustvovali komandant Specijalne brigade brigadni general Miroslav Talijan sa saradnicima, pripadnici 63. padobranskog bataljona na čelu sa potpukovnikom Bobanom Georgijevim i članovi porodica pripadnika tima.

„Naši mirovnjaci biće angažovani u misiji Evropske Unije u Adenskom zalivu, uz obale Somalije.
Vojska Srbije sedmi put šalju autonomni tim u operaciju Atalanta, koja je započeta 2008. godine zbog povećanog broja piratskih napada i stvaranja ozbiljnih bezbednosnih pretnji na Rogu Afrike.
General Miroslav Talijan je vođi tima kapetanu Živku Bogdanoviću uručio ratnu zastavu jedinice i naglasio da se angažovanjem pripadnika Specijalne brigade u multinacionalnim operacijama pod mandatom Evropske unije u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Srbija integriše u ovu važnu oblast aktivnosti Evropske unije.
Pripreme tima realizovane su, po rečima potpukovnika Georgijeva, u Specijalnoj brigadi i Rečnoj flotili, a vođa tima realizovao je neposredne pripreme u Španiji, preneo je Tanjug.Angažovanje naših mirovnjaka u ovoj operaciji trajaće četiri meseca.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime