Srpski na prvom mestu

0

Stigli da uče i dobro se zabave: Mladi dijasporci u Sremskim Karlovcima
 

Mladi iz dijaspore došli su iz Švajcarske, Nemačke, Mađarske, Španije, Hrvatske, a tu su i darovita deca iz Srbije.

Danilo Mitić (16) i njegova sestra Marija (17) došli su iz Nemačke (Štutgart) i drugi put su u obrazovnom kampu u Sremskim Karlovcima.

– Bili smo prošle godine, usavršili smo znanje srpskog jezika, došli smo ponovo jer nam je bilo lepo i zanimljivo. Nezaboravno druženje, izleti za pamćenje – kažu Danilo i Marija, koji su završili Dopunsku nastavu na srpskom.

 

Izleti

Koordinatorka celog programa je Draginja Kalinić, koja kaže da je ovo 18. letnji obrazovni kamp. Ona navodi da će mladi iz dijaspore posetiti Novi Sad, Stražilovo, Petrovaradin i fruškogorske manastire.
Draginja kaže da se ove godine država nije uključila da pomogne ovaj značajan projekat, osim nešto malo lokalna zajednica, što je nedovoljno, a da su ranije pomagali Ministarstvo za dijasporu, a kasnije Kancelarija za dijasporu. Ove godine izostala je pomoć države između ostalog i zbog katastrofalnih poplava.

 

– Došao sam iz Budimpešte, tamo idem u francusku školu, ali naučio sam i srpski. Čitam i pišem latinicu, a ove godine želim da naučim ćirilicu, volim ovakve obrazovne kampove, upoznam puno zanimljivih i interesantnih vršnjaka, a došao sam i da se vidim sa Rankom Rajovićem iz Mense, jer želim da kad za to dođe vreme, postanem njen član, ispričao je za "Vesti" Adrijan Urač.

 

Profesroka Jelena Mitrović i Jelena Alafanki

Igor (11) i Staša (16) Gardla u Karlovce su došli iz Španije, mesta Đuron, nedaleko od Barselone. Njih dvojica ne znaju nijednu reč srpskog jezika.

– Nismo imali gde i kako da naučimo srpski, nema škole, zato smo ovde jer želimo da naučimo naš jezik. Majka nam je Srpkinja i svake godine dolazimo u Srbiju – poverili su nam Igor i Staša, koji će za početak sa drugarima pričati na engleskom.

Jelena Alafranki je iz Švajcarske stigla sa profesorkom Jelenom Mitrović koja joj predaje srpski jezik u Bernu. Jelenin otac je Srbin, a majka Švajcarkinja.

– Došla sam da naučim bolje srpski jezik, kako bih sa dekom i bakom mogla bolje da se sporazumem. To mi je najvažnije, jer ga ne govorim baš najbolje – rekla je Jelena malo na srpskom malo na nemačkom.

– Jelenina majka podržava ćerku da nauči srpki jezik, smestili smo je u sobu sa devojčicom koja ne zna nemački tako da je cilj da Jelena nauči što bolje srpski. Biće tu i lepih druženja i poznanstava, a bitno je i da uspostavi komunikaciju sa vršnjacima, da ojača praktično znanje jezika i da sazna što više o svojim korenima – objašnjava profesorka Mitrović.

 

NTC program

Ranko Rajović i Sanja Mijanović

U timu NTC sistema učenja autora dr Ranka Rajovića, predsednika komiteta svetske Mense za darovitu decu, je i Sanja Mijanović, koja kaže da je ceo eduko kamp tako organizovan da se sve aktivnosti sprovode sa ciljem razvijanja funkcionalnog znanja kod dece, po principu NTC, a to je skraćenica od "Nikola Tesla centar".
Dr Ranko Rajević kaže da su pre 14 godina u Mensi počeli da rade letnje škole za decu iz dijaspore, sa njim je počeo i Lubomir Kušutić, da bi im se kasnije priključio i Uroš Petrović, a škole su koncipirali tako da su mnoga deca su ostala u kontaktu, a neki su postali i saradnici i programu.
Njihov program koji su počeli u letnjim školama za decu u dijaspori je postao nacionalni program, rade ga u pet država Evrope, a u šest imaju državnu akreditaciju.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here