Z. Vicelarević
IGRALA DVA ANSAMBLA: Članovi SD Dunav sa konzulima

U Bad Homburgu je održan 42. internacionalni gradski festival u organizaciji Saveta stranaca iz ovog grada na čelu sa Miodragom Stojkovićem, predsednikom Saveta stranaca i pod pokroviteljstvom grada Bad Homburga i Aleksandera Hetjesa, gradonačelnika ovog mondemskog grada nedaleko od Frankfurta.

Na festivalu su se predstavili svojom kulturom i kulinarskim specijalitetima klubovi i udruženja građana Bad Homburga poreklom iz raznih delova sveta, a među njima su bili članovi klubova iz Grčke, Turske, Maroka, Ekvadora, Italije, a bilo je i udruženja Alevita, Filipinaca, klub ruskog govornog jezika i mnogi drugi. Poseban pečat festivalu su dali naši zemljaci, kao organizatori, uvaženi gosti i neposredni učesnici.

Pre početka kulturnog programa Miodrag Stojković, predsednik Saveta stranaca u Bad Homburgu, Aleksander Hetjes, gradonačelnik Bad Homburga i Lusija Levalter Šor, predsednica parlamenta Bad Homburga pozdravili su publiku, učesnike programa kao i sve prisutne zvaničnike među kojima su bili i srpski predstavnici, Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu, Aleksandar Damjanac, konzul Bosne i Hercegovine u Frankfurtu, Nada Stojković, predstavnica SPD u Bad Homburgu i Dušan Vidaković, predsednik kompanije Nidda Verlag, izdavača dnevnog lista “Vesti”.

– Danas smo nastavili tradiciju i održali 42. internacionalni gradski festival. Imali smo trogodišnju pauzu, dve godine nije održan ovaj festival zbog pandemije, a prošle godine zbog rata u Ukrajini inače bi danas slavili 45. jubilarni festival. I pored velike pauze, a na naše veliko zadovoljstvo, danas imamo više štandova i klubova nego što smo imali ranije, a čak šest klubova koji su sa nama od samog osnivanja ovog festivala. Među njima je i naš klub Beli orao koji je nastavio tradiciju nekadašnjeg jugoslovenskog kluba – kaže nam Miodrag Stojković, predsednik Saveta stranaca u Bad Homburgu.

Srpski klub Beli orao je imao svoja dva štanda, jedan sa roštiljem drugi sa pićem, na centralnom mestu nedaleko od bine. Štanda sa roštiljem sa koga se kao i svake godine širio miris ćevapčića i pljeskavica bio je jedan od najposećenijih.

MIRIS ROŠTILJA: Štand kluba Beli orao

U kulturno-umetničkom programu su učestvovali predstavnici svih klubova, a srpski predstavnici bili su ovoga puta gosti iz Srpskog društva Dunav iz Hohajma na Majni koji su nas predstavili sa dva folklorna ansambla – mališanima i srednjom grupom. Posle folkloraša na bini su se našli članovi rok grupe Frankfurt siti Balkan bend. Oni su publici predstavili srpsku rok muziku.

NASTUPILI I ROKERI: Frankfurt siti Balkan bend
Predstavnici svih nacija

Ushićeni i razdragani

Mnogima iz najmlađe folklorne grupe SD Dunav ovo je bio prvi nastup, a njihovi roditelji su verovatno bili i uzbuđeniji od mališana koji su igrali na velikoj bini. Ushićenje i razdraganost se osetila među prisutnima, a roditelji su s ponosom ispred velike scene pratili nastupe obe grupe.

Više od 140 nacija

– Bad Homburg je prihvatio više od 140 različitih nacija koji ovde mirno i bez ikakvih problema zajedno žive. To pokazuje da svi mogu ovde zajedno da žive kada se svima poklanja dovoljno pažnje. To je i zasluga našeg Saveta stranaca i Miodraga Stojkovića, predsednika, koji ovde ima veliku ulogu u životu građana i radu svih klubova u našem gradu. Zadovoljan sam što za ovaj festival imamo i lepo vreme, a to se vidi i po velikoj posećenosti, rekao nam je Aleksander Hetjes, gradonačelnik Bad Homburga.

POZDRAVNA REČ: Aleksander Hetjes, Lusija Levalter Šor i Miodrag Stojković