pixabay.com

Osamdeset pet posto privrednika protivi se povećanju minimalne cene rada u idućoj godini.

Svega petnaest posto spremno da prihvati povećanje, ali uz značajno smanjenje troškova poslovanja preduzeća. Ovo je rezultat istraživanja stavova poslodavaca koje je protekle nedelje sprovela Unija poslodavaca Srbije.

Takav stav privrede bitno se razlikuje u odnosu na prošlu godinu, kada je za 46% anketiranih povećanje minimalca bilo prihvatljivo.

Ovolika razlika rezultat je pogoršanih uslova poslovanja zbog krize izazvane pandemijom Covid-19.

Rešenje ovakve situacije poslodavci vide u umanjenju troškova poslovanja, kroz proporcionalno umanjenje poreza i doprinosa, povećanje neoporezivog dela zarade i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta.

“Na taj način moguć je održivi rast zarada u privatnom sektoru, koji ne bi išao na teret preduzeća i uz umanjenje njihove konkurentnosti. Кratkoročno smanjenje prihoda u budžetu kroz ovakvo rešenje bilo bi pokriveno kroz veću potrošnju, stabilizaciju krize, rast zaposlenosti i rast broja privrednih društava i preduzetnika”, navodi se u saopštenju.

U istraživanju Unije poslodavaca učestvovali su predstavnici 133 privredna subjekta, koji zapošljavaju ukupno 16.134 osobe i tri udruženja preduzetnika koja broje 1.935 poslodavaca kod kojih je zaposleno oko 5.800 radnika.

Pregovori sa predstavnicima Vlade RS i sindikatima otpočinju tokom avgusta, a u septembru u okviru Socijalno-ekonomskog saveta Srbije razmatra se visina minimalne cene rada za 2021. godinu.

5 COMMENTS

  1. Zaštp privatnicima smeta povećanje minimalca kad ono kažu da su kod njih zarade iznad proseka. Minimalac je nebitan u tom slučaju!?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here