Youtube/K1 Televizija
Dragan Bjelogrlić

Predstava Beogradskog dramskog pozorišta, “Let iznad kukavičjeg gnezda” reditelja Žanka Tomića, sa Draganom Bjelogrlićem u glavnoj ulozi, trenutno je na turneji po bivšoj Jugoslaviji. Bjelogrlić u ovoj najdugovečnijoj predstavi BDP-a, za koju se i posle 17 godina traži karta više, tumači lik buntovnika Mekmarfija. U Skoplju mu je uručena nagrada Europa Prima 2022 koju dodeljuje Evropska filmska akademija.

Prvu ulogu dobio je 1978. godine u filmu “Boško Buha”, da bi 80-ih započeo njegov uspon u jugoslovenskoj kinematografiji, najpre zahvaljujući TV seriji “Bolji život”, gde je igrao buntovnog Slobodana Bobu Popadića. Tokom karijere ostvario je upečatljive uloge u brojnim filmovima i serijama, a mnogi ga smatraju srpskim Robertom Redfordom. Poseban doprinos kinematografiji doneo je rediteljskim, scenarističkim i producentskim ostvarenjima: “Vratiće se rode”, “Žigosani u reketu”, “Rode u magli”, “Rat uživo”, “Rane”, “Mali svet”, “Montevideo, Bog te video”, “Montevideo, vidimo se”, “Senke nad Balkanom”, “Toma”… U seriji “Nečista krv” maestralno je odigrao Hadži Trifuna, a u “Tajkunu” Vladana Simonovića.

Rođen je 10. oktobra 1963. u Opovu. Potiče iz srpske dobrovoljačke porodice iz Hercegovine, koja se naselila u Banat posle Prvog svetskog rata. Roditelji Tomislav i Nada, oboje ekonomisti, upoznali su se u njenoj Barandi. Preselili su se u Beograd kad im je sin imao devet meseci. Ima i brata Gorana. Rastao je uz kaubojce i krimiće, a na selu kod bake i deke bio je glavni junak raznih dogodovština. U osnovnoj školi bio je vukovac, nadaren za fiziku i matematiku, a u osmom razredu među 10 najboljih matematičlara u Srbiji. Pohađao je i dramsku grupu Radio Beograda. Upisao je Građevinski fakultet, položio ispite na prvoj godini i ispisao se. Završio je Fakultet dramskih umetnosti. Jednom prilikom je rekao da može da propadne kao reditelj i kao producent, ali će uvek znati da glumi.

Naigrao se antiheroja, ljudi s margina, kontroverznih likova, ali u celoj bivšoj Jugoslaviji bio je i ostao veličanstvena kombinacija Sirogojna, Bobe Popadića i Crnog bombardera.

Plava kovrdžava kosa, prodoran pogled i šarmantan osmeh nisu se promenili do danas. U Barandi je izgradio filmski studio na otvorenom, najveći tog tipa u Srbiji, zbog čega je ovo mesto prozvano banatski Holivud. Sanjao je da će kad poraste biti pilot i zamalo da mu se želja ostvari, ali kad je svojoj ženi rekao da će kupiti mali avion, zapretila mu je da će se razvesti od njega. Čim je upoznao Maju znao je da je žena njegovog života. Posle samo dve nedelje poznanstva venčali su se, a posebno zanimljiva činjenica jeste to da su njih dvoje glumili par čak i pre nego što su to zvanično postali. Maja je bila uspešna manekenka, pa ju je Bjela pozvao da mu bude partnerka u jednoj reklami. Retko govori o privatnom životu, ali je jednom prilikom istakao da je skladna porodica njegov najveći uspeh, kao i da je uz Maju prebrodio sve izazove. Kruna njihove ljubavi su ćerka Mia i sin Aleksej, koji je krenuo očevim stopama. Dobitnik je brojnih nagrada. Trenutno snima film “Lančana reakcija”, nadahnut istinitim događajem i po motivima romana Gorana Milašinovića “Slučaj Vinča”.