Z. Mirković
Kao u Košnici: Hram Vaskrsenja Hristova

U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve širom Austrije, uz prisustvo značajnog broja vernika, proslavljen je najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

Sva tri hrama u Beču bila su prepuna vernika, a stvarale su se i gužve jer su crkve bile tesne da prime sve koji su došli da prisustvuju službama. Slično je bilo i u Lincu, Kufštajnu i drugim gradovima.

U Beču su u ponoć između subote i nedelje u hramovima Svetog Save, Uspenije Presvete Bogorodice i Vaskresenja Hristova vernici su prisustvovali bdenju i pratili tradicionalni ophod oko crkve.

Slavljenje Vaskrsa počelo je jutarnjim liturgijama u nedelju, na sam dan praznika, kojima je ponovo prisustvovao veliki broj vernika jer je, za razliku od prošle godine, Vaskrs pao nedelju dana posle katoličkog Uskrsa pa deca nisu bila na raspustu i naši zemljaci su za praznik ostali u Austriji.

Posle su podeljena vaskršnja jaja, a proslavljanje je nastavljeno tradicionalnim međusobnim tucanjem ofarbanim jajima i pozdravom: “Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse!”

Među okupljenima u Hramu Vaskrsenja Hristova, u 2. bečkom okrugu, jedan od najmlađih bio je Danijel Eandru koji je došao s roditeljima.

Po završetku liturgija u svakom hramu su se vernici pričestili, a kasnije je slavlje nastavljeno prazničnim trpezama u krugu porodice. Na trpezi se našla i vaskršnja pečenica, koju su mnogi, već tradicionalno, pripremali na javnim mestima predviđenim za roštiljanje u Beču.

Stevana Perića iz Beča zatekli smo u Sabornom hramu Svetog Save koji je kazao da je za njega Vaskrs praznik koji mora da se proslavi gde god se našao.

– Voleo bih da je bilo moguće da imam slobodne dane pa da sam praznik proslavio u otadžbini, gde je svakako najlepše, a i pečenica najbolje miriše i prija. Ali kad to nije moguće, svakako ne propuštam ni u Beču da na “srpski” način proslavim vaskrsenje Hristovo – ističe Stevan.
Poznati privrednik Živojin Trifunović, koji je zbog obaveza često u Srbiji, proslavio je Vaskrs u Beču.

– Ovde sam slavio jer mi je cela porodica u Austriji – naveo je Trifunović koji kao dobar domaćin podelio bogatu trpezu sa prijateljima.

Kolo i pesma uz Bambi

Kulturno-sportsko društvo Bambi uveličalo je svojim prisustvom u srpskim nošnjama proslavu Vaskrsa.

– Zahvaljujući odličnoj saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, dogovoreno je da naši članovi u nošnjama praznik učine još lepšim i bližim otadžbini – istakao je Aleksandar Stanković, predsednik Bambija.

Slavlje u crkvenoj sali, u 17. bečkom okrugu, počelo je tako što su članovi folklorne sekcije poveli kolo, a posle toga, uz pesmu, delili šarena vaskršnja jaja svim prisutnima.

Štrahe čestitao

Pravoslavni Uskrs nisu zaboravili ni austrijski političari, a Hajnc-Kristijan Štrahe, vicekancelar i lider Slobodarske partije (FPOe), kao i prethodnih godina, i ove je čestitao Vaskrs pravoslavcima, na svom Fejsbuk profilu. Sa “Vaistinu vaskrse” Štrahe se obratio pravoslavcima.

Poslanik srpskog porekla u bečkoj skupštini Nemanja Damnjanović proslavio je Uskrs u svom domu po srpskoj tradiciji. On je u goste pozvao kumove Mihaela i Suzanu Novak sa kojima je podelio bogatu trpezu.

Izvor:
Z. Mirković - Vesti

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime