EPA-EFE/Đorđe Savić

Major Vojske Srbije Igor Ignjatović i glavni podoficir Branislav Bulatović zauzeli su prva dva mesta u takmičenju u gađanju iz pištolja koje je održano u SAD, saopštila je američka ambasada u Beogradu.

Igor Ignjatović i Branislav Bulatović dobili su od guvernera tzv. “Nagradu dvadeset” koja se dodeljuje onima koji pokažu najviši nivo spretnosti s oružjem, navodi se saopštenju američke ambasade.

Komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Džon Heris bio je domaćin takmičenja u gađanju iz pištolja koje je održano od 21. do 22. septembra u Americi i na kom je učestvovalo 150 vojnika.

U okviru vojne saradnje između SAD-a i Srbije tokom septembra su se održale i tri zasebne obuke.

Instruktori sa američkog Bezbednosnog instituta izveli su u vojnoj bazi “Jug” obuku za učešće u mirovnim operacijama na kojoj je učestvovalo 17 oficira i podoficira Vojske Srbije.

Svrha obuke je bila da se poboljšaju veštine pripadnika Vojske Srbije koji će učestvovati u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija. Srbija treutno ima pripadnike svoje vojske u devet mirovnih misija koje se sprovode širom sveta pod okriljem UN-a i Evropske unije.

Američki Bezbednosni institut za medicinske operacije je sproveo još jednu obuku na Vojnomedicinskoj akademiji o naprednom planiranju u slučaju vanrednih situacija.

Obuka je bila usmerena na poboljšanje i pospešivanje kapaciteta Srbije kada je u pitanju upravljanje prirodnim katastrofama.  Među učesnicima je bilo 32 predstavnika iz raznih agencija i neprofitnih organizacija, kao i 20 pripadnika Ministarstva odbrane.

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije je organizovao, a američki inžinjerijski korpus je sproveo obuku iz Programa civilno-vojne spremnosti u slučaju vanrednih situacija, na temu komunikacije u kriznim situacijama.

U obuci su učestvovali zaposleni u više ministarstava i organizacija civilnog društva, kao i stručnjaci iz Nacionalne garde Ohaja.  Ovo je bila druga u seriji od tri radionice usmerene na razvijanje kapaciteta Srbije kada je u pitanju krizna komunikacija i međuagencijska organizacija.

Sve ove aktivnosti koordinirala je Kancelarija za vojnu saradnju Ambasade SAD zajedno sa svojim partnerima u Srbiji, navodi se saopštenju američke ambasade.

2 COMMENTS

  1. Toje organizovao ambasador Skot koji je
    ponizava Srbiju i ide po severnih Srbiji u osnovnim skolama i govori ucenicima
    daje Kosmet republika. SAD izvrsili su
    agresiju, rusili, ubijali, masakrirali, otrovnim
    bombama, Kosmet a sada dobri izahvalni
    agresoru na suradnji. Kud plovi ovaj brod
    povratka nema na Kosmetu Srbine stati se
    jos sprema. Kakva vlada takva drzava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here