Srpsko junaštvo i danas na ceni

0

Dobitnici medalja, statueta i zahvalnica
 

Sve okupljene ovaj put su dočekale na desetine srpskih trobojki "posađenih" između 756 krstova, koliko je tu grobova srpskih Solunaca, dok je podnožje jarbola srpsko-francuskog prijateljstva bilo okićeno raznobojnim cvećem.

 

Puk. Zoran Rašeta sa francuskom junačinom

Povelje i medalje

Po tradiciji, u ime starih ratnika, neumorni negovatelj srpske herojske epopeje Petar Pepi Petrović uručio je medalje, statuete, povelje i zahvalnice patriotima i prijateljima srpstva. Poklone su dobili predstavnici Ambasade Srbije, zatim pukovnik Zoran Rašeta, takođe i Vladan Stefanović, Mišel David, Sigolen Franše Depere-Vujić, admiral Lakaju i Stana Bilbija, dok je od predstavnik Društva potomaka ratnika Milutin Ranković predao orden Sv. Đorđa Žak Sportesu, Petru Miliću i Vladanu Stefanoviću.

Celu manifestaciju karakterisalo je dostojanstvo i ponos zbog srpskih junaka, o čemu svedoče i desetine ratnih trofejnih zastava nekoliko zemalja savezničkih vojski i današnjih prijatelja.

Ceremoniju je režirao Mišel David, osvedočeni prijatelj srpskog naroda, inače ceremonijal majstor na svakovečernjem raspaljivanju plamena Neznanom junaku ispod Trijumfalne kapije. Intonirane su himne "Bože pravde" i "Marseljeza", posle čega su cveće položili: Svesrpska zajednica Francuke (Stana Bilbija), Udruženje kraljevine Srbije (Nenad Stojanović), Udruženje Arnak, Petar Prvi i Ravnogorci (Vladan Stefanović i Žak Sportes), predstavnici grčke dijaspore (Antonio Gozilas), Nacionalna federacija veterana Mažino (admiral Anri Lakaj) i Savez Srba Francuske (Bojan Stefanović i Dragana Pajović). Sve se odvijalo u tišini, uz osećanje da, ipak, nikakav protek vremena ne može da odagna duh pripadnosti, potrebu za zajedništvom, snagu rodoljublja niti uverenje da za slobodu nema zamene.

 

Prijatelj Srba

Između svih odlikovanih, kao više puta nagrađivan istakao se večni prijatelj Srba Žak Sportes. Sa odlikovanjima na grudima, salutirajući žrtvama rata i zastavama, ovaj put je i zasuzio u emocijama prema prijateljskom narodu kojeg istinski voli, a prema kojem su u istoriji isuviše često bili nepravedni i oholi.

U nastavku svečanosti, pozdrav i zahvalnost prisutnim uputio je Bojan Stefanović, novoizabrani predsednik Saveza Srba Francuske, koji je, podsećajući na ulogu Srbije u Velikom ratu, rekao:

– U najtežim vremenima Francuska nam je pružila neprocenjivu pomoć lečenjem naših ranjenika, školovanjem naših siročića, uspela je da digne našu vojsku na noge, a i pomogla nam u najodlučnijim bitkama. Srbi su uvek bili hrabri, borili se za slobodu, to je vrlina našeg naroda, a dužnost nas potomaka je da pokažemo da smo dostojni njihovog dela, da postanemo najbolji u svom radu i časni u svom ponašanju kako bismo sačuvali našu svetlu istoriju.

Po srpskom običaju, ceremonija je završena posluženjem koje su pripremile srpske domaćice.

 

 

Majstor zahvalnosti: Petar Pepi Petrović

Ugledne zvanice

Među onima koji su došli da pozdrave srpsko herojsko učešće u Velikom ratu bili su izaslanik odbrane puk. Zoran Rašeta, zatim Nina Veličković, šef konzularnog odeljenja Nina, Boris Vladimirov, prvi savetnik Ambasade Rusije, admiral Anri Lakaj, predsednik Memorijala Istočnog fronta, članovi Udruženja starih ratnika Arnak, Žan-Pjer Verne, osnivač najvećeg Muzeja Velikog rata na svetu, predstavnici grčke dijaspore, počasni predsednik Saveza Srba Francuske Mića Aleksić, srpska udruženja i klubovi, mali folkloraši iz KUD Prijateljstvo, veliki broj Francuza i srpskih dijasporaca.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here