Srušen spomenik srpskim žrtvama

0

Obišao porušeno obeležje: Milorad Pupovac

Mada nije objavljeno njegovo ime niti motivi ovog čina, nezvanično se pominje da je reč o mladiću iz Šibenika.

Spomenik koji je postavljen pre šest godina, podignut je u znak sećanja na devet meštana ovog sela koje su hrvatski vojnici ubili 28. septembra 1995. godine – mesec dana po završetku akcije "Oluja".

Vandali su u noći između četvrtka i petka polomili spomenik koji je u obliku pravoslavnog krsta, a zatim i razbili spomen ploču na kojoj su bila urezana imena ubijenih.

Komunalni policajac u opštini Kistanje Borislav Šarić koji je i obavestio policiju kaže da su istražni organi odmah izašli na teren i obavili uviđaj.

Načelnik opštine Kistanje Slobodan Rončević kaže za "Vesti" da su Srbi iz ovog sela zbog ovog događaja vidno uznemireni.

– Činimo sve da dođe do pomirenja dva naroda i pored činjenice da su rane iz rata i dalje bolne. Srbi su sada jako uznemireni jer ovakvi događaji nimalo ne doprinose normalizaciji života – kaže Rončević i dodaje da kao eventualni motiv može da poveže samo nameru vlasti u Kistanjama da neke ulice dobiju imena srpskih velikana.

 

Imena ubijenih

Spomen-obeležje ubijenim meštanima Varivoda podignuto je 2004, na godišnjicu njihovog stradanja. Na spomen-ploču upisana su imena staraca: Jovan Berić (60), Špiro Berić (60), Rajko Berić (69), Mara Berić (70), Mirko Pokrajac (85), Ljubo Dujo Dukić (75), Mara Dukić (70), Milka Berić (71) i Jovan Berić (75).

– Srbi su u Kistanjama domicilno stanovništvo i mada po zakonu imaju prava da nekim ulicama daju imena ličnosti iz svoje istorije to se nekome očigledno ne dopada, pa sve ulice u našoj opštini nose imena istaknutih Hrvata. Doduše, mi smo nedavno formirali Odbor za imenovanje ulica, ali zar je moguće da i to smeta posebno što taj odbor nije ni počeo sa radom – napominje Rončević.

Predsednik Srpskog narodnog veća i potpredsednik i poslanik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac obišao je srušen spomenik i Srbe u Varivodama, a vladu Hrvatske pozvao da uhapsi sve odgovorne za ovaj događaj, ali i onaj od pre 15 godina.

– Još niko nije odgovarao za ubistvo ovih devet civila i pozivam vlasti u Hrvatskoj da učine sve kako bi pravda bila zadovoljena. Svi zločini moraju da budu otkriveni i svi odgovorni moraju da odgovaraju – kazao je okupljenim meštanima Pupovac.
Rušenje spomenika odmah je osudila i predsednica hrvatske vlade Jadranka Kosor i zatražila hitnu istragu i brzo rešavanje ovog slučaja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here