Printscreen

Najviši predstavnici Srbije i Egipta potpisaće narednih dana u Kairu Sporazum o slobodnoj trgovini (SST) između dve zemlje, što će našim privrednicima omogućiti nove poslovne šanse na afričkom kontinentu, izjavio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS).

Kao rezultat dobrih odnosa najviših zvaničnika dve države i privreda, u narednim danima biće prvo organizovan Ženski poslovni forum u Kairu na kojem će učestvovati srpske preduzetnice, rekao je Čadež za TV Pink.

Nakon tog poslovnog susreta u glavnom gradu Egipta, održaće se i veliki poslovni forum Srbija – Egipat na kojem će učestvovati oko 60 predstavnika domaćih kompanija, rekao je predsednik PKS i podsetio i na značaj Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom.

„Srbija ima šta da ponudi. Treba biti realan, radi se o dve ekonomije koje su različite ali postoje stvari gde već vidimo prve rezultate. Oba sporazuma su veoma brzo ispregovarana i oni jesu, naravno, plod rada, ali i fenomenalnih odnosa koje politički lideri imaju“, objašnjava Čadež navodeći da se sa Kinom pregovaralo o svakom od 10.000 proizvoda (tarifnih brojeva).

Egipatsko tržište će, prema rečima Čadeža, biti veoma zanimljivo za one koji proizvode voće, ali će Sporazum sa tom zemljom biti značajan i za naše uvoznike određenih sirovina koje ćemo sada dobijati po povoljnijim cenama.

Čadež je najavio da će se na jesen u Egiptu otvoriti zajednička fabrika domaće kompanije „Sigma“ i jedne egipatske kompanije koji će praviti sredstva za dezinfekciju za celo afričko tržište.

„Kada proizvodite u Egiptu, otvorena su vam vrata čitave Afrike“, istakao je Čadež.

Takođe, dodao je da će i kompanija „Neomedika“ krenuti da pravi reagense sa egipatskim partnerom, „Eliksir“ radi na velikoj investiciji u sektoru fosfata, a naša „Agromehanika“ već uspešno sarađuje sa tim tržištem.

„Sporazum o slobodnoj trgovini je okvir koji treba ispuniti, sada je vreme da se traže i nađu dobri partneri i da se radi“, poručio je Čadež.

Govoreći o značaju razvoja srpskog startap ekosistema, Čadež je pozvao sve startape da se do 25. jula prijave na javni poziv za besplatno učešće i izlaganje na „Web Summit 2024 Serbia Island“ u Lisabonu.

„Lisabonski veb samit je praktično najveći tehnološki događaj u svetu više od 15 godina“, istakao je predsednik PKS i naveo da je Srbija prepoznata kao tehnološki hab Jugoistočne Evrope.

„Naš startap ekosistem sada je vredan oko 1,2 milijarde evra. Porastao je 66 odsto samo za godinu dana. Naši startapi, gotovo njih 70 odsto, prave globalne proizvode“, naveo je Čadež.

Objašnjava da će svima koji se prijave biti obezbeđena četvoromesečna obuka sa domaćim i svetskim ekspertima, kako da strukturiraju startap i svoj proizvod, odnosno, kako da od ideje dođu do proizvoda i tržišta.

„Prijavite se i počnite da igrate“, poručio je Čadež i dodao da se sve detaljne informacije mogu naći na sajtu websummit.rs i cdt.org.rs.

Pored sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom i Egiptom, daljem nastavku ulaganja u startap ekosistem, za ekonomiju Srbije je od suštinske važnosti i razvoj putne i železničke infrastrukture, istakao je Čadež govoreći o poslovnim mogućnostima za domaće kompanije koje pruža izgradnja novih pružnih pravaca.

Podsetivši da je nedavno u Nemačkoj boravila državno-privredna delegacija na čelu sa predsednicom Skupštine Srbije, Čadež je ukazao na značaj savremenih ekoloških tehnologija koje se danas primenjuju pri ekspolataciji sirovina, poput litijuma, i da takva iskustva razvijenih zemalja možemo primeniti i kod nas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here