Youtube/TV Happy
Entoni Godfri

Navodna saznanja prištinskih medija da je Bajdenova administracija zatražila od bivšeg specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela da ih obavesti o Vašingtonskom sporazumu, jer žele da rade na njegovoj primeni, u ambasadi SAD u Beogradu nisu želeli da komentarišu.

S druge strane su naglasili da će nastaviti da daju priorioritet elementima iz tog dokumenta.

Nastavićemo da dajemo prioritet elementima Vašingtonskog sporazuma, naveli su iz ambasade SAD u Beogradu za Tanjug i istakli da ne komentarišu medijske spekulacije i skrenuli pažnju da je Ričard Grenel privatno lice i više ne predstavlja vladu SAD.

Iz ambasade naglašavaju da podržavaju proces koji vodi ka sveobuhvatnom i obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, u čijem središtu je, kako navode, međusobno priznanje, koji jača demokratske institucije i vodi napretku putem evrointegracija.

“Mnogi elementi Vašingtonskih obaveza idu u prilog tim ciljevima, posebno oni koji se tiču energetske diversifikacije, regionalne povezanosti, održanja moratorijuma na nova članstva u međunarodnim organizacijama i povlačenja odluka o priznavanju, kao i lociranja i identifikacije nestalih osoba”, saopšteno je iz ambasade.

Nastavićemo da dajemo prioritet tim elementima Vašingtonskih obaveza, dodaje se.

“SAD se slažu da je neka pitanja najbolje rešavati putem dijaloga predvodenog Evropskom unijom i spremne su da na sve načine podrže taj proces”, naveli su iz ambasade.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here