EPA/Salvatore di Nolfi
Metju Palmer

U Sarajevu je danas nastavljen novi krug pregovora u zgradi Delegacije EU u Sarajevu u vezi sa izmenama Izbornog zakona, načina biranja članova Predsedništva BiH i rešavanje pitanja Doma naroda u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

Na sastanku s Metjuom Palmerom, specijalnim američkim izaslanikom za izborne reforme, i Angelinom Ajhorst, direktorkom pri evropskoj službi za spoljne poslove, bili su Bakir Izetbegović, lider SDA i Dragan Čović, predsednik HDZ-a i Ilija Civtanović, predsednik HDZ 1990.

Kako javlja “Avaz”, Izetbegović je napustio sastanak o izbornim i ustavnim reformama sa Palmerom i Ajhorstovom ali se ponovo vratio u zgradu EU Delegacije.

Ni danas nije davao izjave za medije, a kratko je poručio da nema nikakvog pomaka i da nema potrebe da priča u prazno.

U zgradi Delegacije EU u Sarajevu još su Dragan Čović i Ilija Cvitanović.

Posle jučerašnjih pregovora o izmenama Izbornog zakona BiH oglasili su se iz Ambasade SAD u Sarajevu.

Kako su napisali na službenom profilu na Tviteru, Palmer i Ajhorstova su u nastavku razgovora sa liderima političkih stranaka juče izneli minimalne mere izborne transparentnosti koje moraju da budu deo svakog reformskog paketa.

– Preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) se moraju implementirati, uključujući uklanjanje diskriminatorskog jezika, veći nadzor nad izbornom administracijom i zaštitu od krađe glasova – kažu iz ambasade SAD.

Po okončanju jučerašnjih pregovora Čović i Izetbegović su užurbano napustili zgradu i nisu davali izjave.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here