EPA/Georgi Licovski
Borut Pahor

Nekadašnji slovenački predsednik Borut Pahor mogao bi da se nađe na mestu Miroslava Lajčaka, jer je krajem prošle nedelje potvrdio da je zainteresovan za mesto specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine.

Aktuelnom specijalnom izaslaniku mandat ističe u avgustu, a Pahor, koji je nekadašnji slovenački predsednik, premijer i evropski poslanik, za sada je, bar da je to potvrđeno, jedini zvanični pretendent na mesto Miroslava Lajčaka.

Inače, Pahor je poznat po zalaganju da se EU proširi na Zapadni Balkan, ali i po tome što je insistirao na ispunjavanju Briselskih sporazuma i formiranju Zajednice srpskih opština.

Analitičari ističu da je on iskusan političar, dobro upoznat sa politikom Zapadnog Balkana, ali ističu i da do sada nije bila praksa da se kandidature objavljuju javno i to pre nego što je procedura pokrenuta.

Podsetimo, Robert Golob, premijer Slvoenije, izjavio je pre par dana da bezuslovno podržava Pahora u njegovoj kandidaturi za mesto specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu.

U saopštenju se navodi i da je Golob uveren da je bivši predsednik Pahor svojim političkim radom i iskustvom dokazao da je veliki prijatelj zemalja Zapadnog Balkana i da su njegovi napori, kao i napori Slovenije, usmereni na integraciju zemalja ovog regiona u EU, čime će se, ističe se, obezbediti mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, a time i čitavoj Evropi.

Neophodna podrška Nemačke i Francuske

Naime, slovenački list Delo objavio je u utorak da se Pahor, uz pomoć Ministarstva evropskih i spoljnih poslova Slovenije, na čelu sa bivšom partijskom koleginicom Tanjom Fajon, priprema da stupi na mesto Lajčaka.

Dopisnik slovenačkog lista “Delo” Peter Žerjavič govorio je za Juronjuz Srbija o kandidaturi Pahora, a na pitanje da li je ovo iznenađenje za sve, rekao je da je njegov fokus već duže vreme Zapadni Balkan.

– Pahor je pre godinu i po završio svoj predsednički mandat i relativno je mlad i svakako vrlo ambiciozan. On je svakako tražio još neku međunarodnu karijeru na tom području. To nije bilo iznenađenje za nas. Već neko vreme pričamo o tome da bi on mogao da se kandiduje za Lajčakovog naslednika – kaže Žerjavič.

Kaže da Pahor ima bogato političko iskustvo koje bi moglo da mu ide na ruku ako bude izabran na tu funkciju.

– Mislim da su šanse Pahoru dosta dobre, međutim, do leta, kad bi trebalo da bude doneta odluka, on mora još puno posla da odradi. Mora da ubedi i uveri glavne političare u Evropskoj uniju koji odlučuju. Naravno, on će biti predložen od visokog predstavnika za spoljnu politiku, ali mora imati, naravno, podršku najsnažnijih država Unije, pre svega Nemačke i Francuske -rekao je on.

“Dolazi iz zemlje koja je priznala Kosovo”

Za nekadašnju ambasadorku i predstavnicu Srbije pri OEBS Branku Latinović je interesantno što se jedna ovakva kandidatura objavljuje u medijima pre nego što je ušla u proceduru u samoj Evropskoj uniji, tačnije Evropskoj komisiji.

Očito je, kako dodaje, Pahor, odnosno Slovenija kao država koja stoji iza te kandidature, želeo da na vreme stekne odgovarajuće poene u kontekstu podrške.

– I verovatno je to učinjeno sa namerom da se pridobije neki vid podrške za samu kandidaturu. Pahor je političar sa ovih prostora, odnosno sa bivših i jugoslovenskih prostora kome je dobro poznata sva problematika u vezi sa Kosovom i Metohijom – kaže Latinović.

Ona podseća da je Lajčak došao iz zemlje koja nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu, a da sad imamo Pahora sa druge strane koji dolazi iz Slovenije, koja je priznala Kosovo.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here