Youtube/Televizija Nikšić
Goran Danilović

Predsednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović oglasio se povodom jučerašnjeg kamenovanja autobusa na Cetinju.

– ‘Veseli se srpski rode’ je provokacija i ‘opasna’ pesma na Cetinju! Zaista je strašno na koji način pojedine političke partije i pojedinci koji su izmileli iz polusveta, doživljavaju Crnu Goru i Cetinje u njoj. A šta je tu provokativno? Koji deo pesme? Da li je okupatorska? Da li je pisao ratni zločinac? Poziva na mržnju? O čemu je reč? Stidite li se ‘svog fašizma’ koji ste bolesno uklopili u vašu vrstu ‘građanskog i antifašističkog’? Šta bi vam rekao Vladika Rade da čuje da se zbog ove pesme kamenuju nikšićka deca? Branite Cetinje od pesme koja povezuje Obiliće i Petroviće, Prizren i prestolni grad Crne Gore? Branite Kralja Nikolu? Pa to je jadno, bolesno i čemerno. To je tako ludački i kukavički – saopštio je Danilović.

Na Cetinju su se, kako je kazao, “pevale srpske pesme duže nego igde na prostoru na kojemu se govori i peva srpskim jezikom”.

– Kamenicama na autobus, na pesmu i pevače koji se vesele u staroj prestolnici svoje države? Da su pevali kakvu Tomsonovu svinjariju, kakvo fašističko stihovano podilaženje, pojedine partije bi pozdravile slobodu pevljivog govora? Jadne ste vi stranke i jadna je ta vaša samodovoljnost. To je samoizolacija zbog koje vas niko ne mrzi nego vas svi sažaljevaju. Vi niste čak ni fašisti, jer se radi o zahtevnoj ideologiji koju bi morali savladati i ovladati njome. To podrazumeva napor i žrtvu, makar i onu užasnu, najgore vrste. Vi ste samo primitivci i mrzitelji, i to iz najgorih poriva kojima se dobrovoljno predajete – zaključio je Danilović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here