Tanjug

Iza predloga bivšeg posrednika EU za za dijalog Beograda i Prištine Roberta Kupera da Kosovo i Srbija budu primljene istovremeno u Evropsku uniju, stoji zapravo “skriveni” zahtev da Srbija prizna Kosovo.

EU ne priznaje Rezoluciju 12 44 i neće menjati svoju politiku prema Kosovu zbog Srbije, ocena je diplomate u penziji Zorana Milivojevića. On podseća da EU nema nameru skoro da se proširuje, ali i da ne želi da u svojim redovima ima “konfliktnu teritoriju”.

Poruka Srbiji da prizna Kosovo

Milivojević ovome dodaje da i, kada bi se hipotetički, napravio politički presedan na koji bi Brisel pristao, ne bi bilo konsenzusa među evropskim državama da Srbija sa Kosovom i Metohijom uđe u EU, jer je većina država članica EU priznala nezavisno Kosovo.

– Pitanje je kada će se uopšte steći neki uslovi da može da se razgovara o ulasku Srbije u EU, a dotle moraju da se traže rešenja vezana za Kosovo. Ulazak u EU bi podrazumevao neku vrstu priznanja nezavisnog Kosova, pa ne vidim model po kome bi ovakav plan mogao da bude realizovan, a da ne znači definisanje kosovske državnosti – ističe on.

U EU ulaze suverene države, podseća Milivojević, a ne entiteti ili teritorije pod protektoratom, iako je po Rezoluciji 12 44 SB UN Kosovo i Metohija deo države Srbije.

Sva otvorena pitanja bi ostala

– Države koje su priznale Kosovo Rezolucija ne zanima. Ukoliko bi se i desilo neko čudo po ovom pitanju, to ne bi značilo da sve stvari koje su sada sporne između Prištine i Beograda mogle da se “gurnu pod tepih” već bi morale da se kako-tako reše. Da se definiše naše pravo na kulturnu baštinu, obrazovanje srpske populacije, formira neki oblik ZSO prihvatljiv za nas, imovina, status Srba na KiM, položaj SPC i tako dalje. Srbija bi neizbežno morala da prizna neki status Kosovu, kako god da okrenemo priču – veruje Milivojević.

Bivši diplomata je uveren da tek sada, kada su se i SAD jače umešale u rešavanje “kosovskog čvora” i time dala vetar u leđa EU, nema nikakve šanse da Srbija sa KiM uđe u Uniju, pa sve i da Priština na to pristane.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here