Pixabay.com

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je da bi potrošačke cene mogle da nastave rast još nekoliko meseci, ali je dodala da očekuje da će se nedavno drastično kretanje inflacije s vremenom ublažiti.

Jelenova je, u intervjuu za Si-En-Bi-Si, rekla da je zabrinjavaju problemi koje bi inflacija mogla da predstavlja porodicama s nižim prihodima, a koje žele da kupe kuće u trenutku kada vrednost nekretnina raste.

Indeks potrošačkih cena u SAD porastao je u junu za 5,4 odsto, po najvišoj stopi u poslednjih skoro 13 godina.

Bazna inflacija, koja ne uključuje cene hrane i energije, porasla je za 4,5 procenata, što je najveće ubrzanje u gotovo tri decenije.

– Imaćemo još nekoliko meseci ubrzanja inflacije. Dakle, ne kažem da je ovo bio jednomesečni fenomen. Ali mislim da ćemo u srednjoročnom periodu videti pad inflacije ka normalnom nivou. Naravno, to moramo pažljivo da pratimo – rekla je Jelenova.

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja kompanije „S&P KorLodžik Kejs-Šiler“, cene stanova u najvećim američkim gradovima porasle su za skoro 15 procenata.

Sve to dovodi do zabrinutosti da bi inflatorni pritisci mogli da zaustave agresivan ekonomski oporavak SAD-a, a eskalacija stambenih cena pojačava strah od stvaranja mehura na tržištu nekretnina.

– Mislim da to neće biti ista vrsta opasnosti kakvu smo videli tokom naleta finansijske krize 2008. To je sasvim drugačiji fenomen. Ali, brinem zbog pristupačnosti i pritisaka koje će više cene stanova stvoriti porodicama koje prvi put kupuju kuću ili imaju manje prihode – dodala je Jelenova.

Iako anketiranja potrošača ukazuju na očekivanja veće inflacije u predstojećem periodu, ministarka finansija kaže da je ohrabrena tržišnim indikatorima koji nagoveštavaju „hlađenje“ cena dugoročno.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime