Pixabay.com

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je da bi potrošačke cene mogle da nastave rast još nekoliko meseci.

Ona očekuje da će se nedavno drastično kretanje inflacije s vremenom ublažiti.

U intervjuu za CNBC, Jelenova je rekla da je zabrinjavaju problemi koje bi inflacija mogla da predstavlja porodicama s nižim prihodima, a koje žele da kupe kuće u trenutku kada vrednost nekretnina raste.

Indeks potrošačkih cena u SAD porastao je u junu za 5,4 odsto, po najvišoj stopi u posleđih skoro 13 godina.

Bazna inflacija, koja ne uključuje cene hrane i energije, porasla je za 4,5 procenata, što je najveće ubrzanje u gotovo tri decenije.

– Imaćemo još nekoliko meseci ubrzanja inflacije. Dakle, ne kažem da je ovo bio jednomesečni fenomen. Ali mislim da ćemo u srednjoročnom periodu videti pad inflacije ka normalnom nivou. Naravno, to moramo pažljivo da pratimo – rekla je Jelen.

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja kompanije S&P KorLodžik Kejs-Šiler, cene stanova u najvećim gradovima SAD-a prasle su za skoro 15 procenata.

Sve to dovodi do zabrinutosti da bi inflatorni pritisci mogli da zaustave agresivan ekonomski oporavak SAD-a, a eskalacija stambenih cena pojačava strah od stvaranja mehura na tržištu nekretina.

– Mislim da to neće biti ista vrsta opasnosti kakvu smo videli tokom naleta finansijske krize 2008. To je sasvim drugačiji fenomen. Ali, brinem zbog pristupačnosti i pritisaka koje će više cene stanova stvoriti porodicama koje prvi put kupuju kuću ili imaju manje prihode – dodala je Jelen.

Iako anketiranja potrošača ukazuju na očekivanja veće inflacije u predstojećem periodu, ministarka finansija kaže da je ohrabrena tržišnim indikatorima koji nagoveštavaju “hlađenje” cena dugoročno.

– Mislim da pokazatelji inflatornih očekivanja na srednji rok i dalje izgledaju prilično dobro. Ta očekivanja su ono čime se privredni akteri rukovode pri određivanju cena. Zbog toga je važno da to pomno pratimo. Ali, u osnovi, verujem da je ovo (inflacija) nešto što će se smiriti – rekla je Dženet Jelen u razgovoru za CNBC.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here