Šta će biti sa blanko ostavkama G17 plus?

0

 Bivši poslanici: Ksenija Milivojević i Goran Paunović
 

Milivojević i Paunović su se žalili Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog kršenja izbornog prava 2006. godine i tražili po 100.000 evra za naknadu nematerijalne štete.

Vučetić: Snažan pritisak na Srbiju

Slobodan Vučetić, bivši predsednik Ustavnog suda, kaže za beogradski list "Blic“ da se Evropski sud za ljudska prava u slučaju Ksenije Milenković i Gorana Paunovića verovatno vodio tadašnjim Ustavom, koji ne poznaje institut blanko ostavki, ali i evropskim konvencijama i pravnim standardima u Evropi po kojima vlasnik mandata može da bude samo poslanik.

"Ne znam da li bi Sud tako reagovao i u nekim novim slučajevima s obzirom na to da je promenjen Ustav. Možda i bi zbog evropskih konvencija. Ipak, siguran sam da će na ovaj način Evropski sud za ljudska prava izvršiti snažan pritisak na Srbiju da ukine blanko ostavke, koje ne poznaje nijedna zemlja u Evropi", smatra Vučetić.

Njima su aktivirane blanko ostavke u maju 2006. zbog sukoba unutar stranke između dotadašnjeg predsednika G17 plus Miroljuba Labusa i Mlađana Dinkića koji je tada preuzeo lidersku poziciju u stranci.

Prethodno su se Milivojević i Paunović obraćali Vrhovnom sudu i Ustavnom sudu Srbije koji su odbacili njihovu tužbu.

Sud u Strazburu dao je rok Srbiji do septembra da se izjasni da li će ići na suđenje ili na poravnanje.

Predsednik Administrativnog odbora Nenad Konstantinović rekao je da između ta dva slučaja postoji razlika jer je Paunović opozvao svoju blanko ostavku, a Milivojević to nije učinila.

 

Zastupnik Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava Slavoljub Carić je naveo da bi argumenti Srbije u slučaju da se opredeli za odbranu bili, između ostalog, iscrpljenost domaćih pravnih sredstava, kao i da su oni u parlament ušli kao kandidati G17 plus, a ne kao samostalni kandidati, zbog čega je tu reč o nesporazumu između stranke i njih, a ne sa državom.

"Ako se donese presuda onda za državu nastupaju obaveze na generalnom nivou u pogledu promene izbornog zakonodavstva, izborne prakse, a te obaveze će kačiti i druge stranke i blanko ostavke", rekao je Carić.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here