pixabay.com

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Tomislav Mićović izjavio je da je u prethodnih šest meseci u zemlji zabeležen pad potrošnje goriva od 10 posto.

On je za RTS rekao i da je realan pad još veći.

Mićović je u Jutarnjem programu RTS-a istakao da je potrošnja goriva indikator i ekonomskih aktivnosti i porasta platežne moći građana.

– U prethodnih šest meseci u Srbiji, beleži se pad od 10 procenata, što nije mali pad naročito kada se zna da su prva dva meseca ove godine imala neverovatan rast potrošnje goriva – navodi Mićović.

Realan pad, kako je objasnio, još je veći, jer su u tom periodu cene goriva bile vrlo niske i svi su kupovali nešto veće količine i formirali sopstvene zalihe.

Cene u Srbiji i turbulencije u svetu

Što se tiče cena u Srbiji, Mićović navodi da su one do maja padale, pre svega zbog pada cene sirove nafte, a od maja je krenuo rast cena.

– U oba slučaja, promene su posledice turbulencija na svetskom tržištu nafte, gde je cena pala 20 dolara po barelu, a onda je porasla za više od 120 procenata, na 40 dolara po barelu, pa je cena nafte stabilizovana između 40 i 44 dolara po barelu, što znači da je odnos ponude i tražnje uravnotežen – objasnio je Mićović.

Upitan šta se može očekivati u narednom periodu, Mićović napominje da se stvari menjaju iz nedelje u nedelju.

– Prema sadašnjim pokazateljima, ne očekuje se neki veliki porast potražnje čak ni do kraja godine, a pitanje je šta će biti u narednoj. Ako nam je referentna 2019. godina, tu potrošnju ne očekujemo na globalnom nivou, a verovatno ni na nacionalnom pre 2022, 2023. godine – naveo je Mićović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here