Printscreen
Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić

Emir Abraši iz organizacije Demokratija plus kaže da četiri predloga koja je izneo premijer Kosova Aljbin Kurti na sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu nisu realni u cilju unapređenja dijaloga, prenosi Reporteri.

Poslanica Samoopredeljenja Fitore Pacoli izjavila je da će Priština u dijalogu sa Beogradom nastaviti da insistira na četiri predloga koje je kosovski premijer Aljbin Kurti izneo na prvom sastanku sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

– Imamo četiri predloga koja smo izneli na prošlom sastanku, očekujemo da će ih Srbija ozbiljno shvatiti i da ćemo krenuti dalje. To su naša četiri predloga na kojima ćemo insistirati da ih Srbija prihvati  – izjavila je Pacoli.

Emir Abraši iz organizacije Demokratija plus kaže da, iako su četiri predloga premijera Kurtija dobri, nisu realni u cilju unapređenja dijaloga.

– Četiri predloga premijera Kurtija su dobra, ali nerealno jza pomicanje dijaloga unapred. Budući da nećemo dobiti pozitivan odgovor sa srpske strane, postavlja s pitanje kakav će biti stav Kosova – da li će se nastaviti sa procesom dijaloga ili ćemo se povući. Sama činjenica učešća u dijalogu znači da se mora doći do kompromisa. Vlada Kosova bi trebalo da blisko sarađuje ​​sa našim partnerima kako bi pogurala stvari koje nam odgovaraju ali u ovom procesu i ne možemo da budemo tvrdoglavi i nekonstruktivni – rekao je Abraši.

Abraši ističe da se napredak može postići i na političkim sastancima na nižim nivoima uz koordinaciju sa Evropskom unijom.

Na prvom sastanku na visokom nivou u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine kosovski premijer Kurti predložio je “da šest zemalja zapadnog Balkana promene sporazum CEFTA u SEFTA”, da Kosovo i Srbija potpišu sporazum o nenapadanju, da se nakon uzajamnog priznavanja postigne bilateralni reciprocitet, uključujući pitanje manjina, a Kurti je zahtevao i ostavku Veljka Odalovića na mesto predsednika Komisije za nestala lica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here