Pexels

Iako se pojavljuju kao reakcija tela na poremećaje u organizmu, tokom puberteta ili nakon porođaja, bubuljice na licu mogu da uzrokuju i neke svakodnevne rutine ili događaji.

Donosimo kartu lica i pet pozicija na kojima se najčešće pojavljuju bubuljice, a koje možete lako da sprečite. Saznajte šta ih uzrokuje i kako da ih se rešite.

1. NA BRADI, VILICI I VRATU

Uzrok: Menstruacija.

Hormoni kao što je testosteron menjaju nivo tokom menstrualnog ciklusa zbog čega žlezde proizvode više ulja. Ulje može da začepi pore kože i uzrokuje bubuljice. Pojavljivanje većeg broja bubuljica može ukazati na hormonalnu neravnotežu i neredovan ciklus ili obilna krvarenja.

Prevencija: Imate li ovakvih problema s kožom i protiv njih se redovno borite proizvodima za problematičnu kožu, ne čekajte da bubuljice izađu na površinu već preparate za čišćenje kože poput benzoil peroksida počnite da koristite sedam dana pre ciklusa.

2. UZ RUB KOSE

Uzrok: Proizvodi za kosu.

Proizvodi za kosu najčešće su teški i masni. Upravo te masnoće spuštaju se na vašu kožu zbog čega dolazi do začepljenja pora. Koža se počinje “gušiti” što uzrokuje nastajanje bubuljica.

Prevencija: Izbegavajte nanošenje proizvoda za oblikovanje kose blizu korena i redovno perite ruke i tokom dana, čim manje dodirujte kosu. Ako primetite veći broj bubuljica promenite proizvod za kosu, a lice svakodnevno očistite tonikom.

3. OKO USANA

Uzrok: Ishrana.

Neke od vrlo kiselih namirnica poput sirćeta ili limunske kiseline mogu da nadraže kožu i uzrokuju upalu. S druge strane, masna hrana poput čipsa i pržene hrane može da uzrokuje začepljenje pora i time izazove stvaranje bubuljica oko usana. Sličan efekt mogu da izazovu i neki balzami i sjajevi za usne, posebno oni koji se nanose prstima.

Prevencija: Svaki put nakon jela usne i lice oko njih temeljno operite ili prebrišite mokrom maramicom. Koristite balzame za usne u stiku i nanosite samo na usne, a nikako oko njih. Ukoliko primetite veći broj bubuljica oko usana, promenite sjaj ili ruž za usne ili prestanite da ga koristite na mesec dana i pratite promene.

4. NA OBRAZIMA

Uzrok: Bakterije i prljavština.

Sve što tokom dana više puta dodiruje vaše lice, a nije dezinfikovano potencijalni je uzrok bubuljica. Najčešći uzročnik je mobilni. Naslanjanjem uređaja na lice u pore kože unosite prljavštinu i bakterije.

Prevencija: U torbu spremite antibakterijske mokre maramice i kad god se setite prebrišite ekran mobilnog telefona. Nikada, ali baš nikada ne dirajte rukama lice. Ako to morate da učinite, pre toga temeljno operite ruke sapunom.

5. NA NOSU I ČELU

Uzrok: Stres i napetost.

Naporan dan prepun stresnih i napetih situacija snažan je okidač za bubuljice na ovim delovima lica poznatijim kao T-zona. Kod stresnih situacija telo počinje pojačano da luči adrenalin koji može da uzrokuje pojačano lučenje ulja zbog čega koža postaje zasićena i reaguje izlaženjem bubuljica.

Prevencija: Lice perite barem dva do tri puta dnevno. Ako znate da vas u narednim danima očekuju neke vrlo stresne situacije, preduhitrite ih i napravite detaljno čišćenje lica sredstvima protiv akni i masne kože.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here