Tanjug/AP
Pažljivo birao zemlje koje će da poseti: Si Đinping i Viktor Orban

Sagovornici “Vesti” ističu da je poseta predsednika Kine Evropi prepuna “znakova pored puta”, odnosno da je bila brižljivo planirana, uključujući i izbor zemalja koje će posetiti, ali i teme o kojima će razgovarati sa zvaničnicima Francuske, EU, Mađarske i Srbije.

Bojan Lalić kaže da je evropska turneja Si Đinpinga od ogromnog značaja kako za ovu zemlju, tako i za EU, ali i globalne odnose.

– Značaj evropske turneja kineskog predsednika Si Đinpinga treba posmatrati kroz nekoliko nivoa, pa i u izboru zemalja koje je odlučio da poseti. Tu vidimo Srbiju kao, po meni, ključnog partnera u Evropi i najvećeg prijatelja Kine i Mađarsku kao najznačajnijeg EU partnera i zemlju koja prilično odoleva pristisku Evropske unije za saradnju sa Kinom. Na kraju, Francuska je zapravo jedan od oslonaca EU u kojoj vidimo zaokret. Kada pričamo o Srbiji i Mađarskoj tu nema zaokreta, tu se saradnja nastavlja i ubrzava, a kada pričamo o Francuskoj to je svojevrsno priznanje multipolarnosti sveta. Mislim da je to dosta dobro – kaže Lalić.

I Živadin Jovanović se slaže da kineski predsednik nije slučajno odabrao samo tri zemlje.

– Globalno posmatrano, taj izbor koje zemlje će Si Đinping da poseti u Evropi svedoči o strateškoj zainteresovanosti Kine za saradnju sa Evropom, a i strateškoj zainteresovanosti Kine za autonomiju Evrope, za samostalno odlučivanje, a ne za vazalni položaj o kome govori francuski predsednik Emanuel Makron – ističe Jovanović.

Naglašava da u okviru globalne strategije Kina percipira Aziju i Evropu kao jedan globalni entitet. Svaka od ovih zemalja ima i svoje specifične interese prema Kine, kao što i ona ima svoje specifične interese prema svakoj od ove tri zemlje.

Na pitanje da li je u agendi posete presednika Sija Fracuska odabrana “slučajno”, Jovanović naglašava da Kina nema takav pristup.

– Evropska unija je strateški partner Kine, ali Kina je još strateškiji partner Evrope zato što je najveći trgovinski partner EU na planeti. Nekada su to bile SAD, ali već nekoliko godina Kina je najvažniji trgovinski partner. Peking i ovom posetom potvrđuje taj značaj koji EU ima u kineskoj strategiji – smatra Jovanović.

Dodaje da se to vidi i na osnovu tripartitnog sastanka koji je Si Đinping imao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i Ursulom fon der Lajen, šeficom Evropske komisije.

– Kina, druga najveća ekonomija na svetu zna datum kada će postati prva ekonomija na planeti, vidi Evropu i Aziju kao jedan kontinent i tako ga i tretira u svojoj strategije – zaključuje Jovanović.

Čelično prijateljstvo

Li Ming, ambasador Kine u Srbiji ističe da je posetom predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji i toplom dobrodošlicom koji mu je priredio srpski narod sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, otvoreno novo poglavlje u saradnji dve zemlje i potvrđeno čelično prijateljstvo koje je izdržalo test istorije i globalnih promena. Ambasador Ming je na konferenciji za medije povodom posete predsednika Kine Beogradu naglasio da je Srbija prva zemlja u Evropi sa kojom će Kina izgraditi Zajednicu za zajedničku budućnost, a da su ekonomska i kulturna saradnja dva značajna stuba na tom putu.

Kineski diplomata je podsetio da su predsednici Vučić i Đinping potpisali Zajedničku izjavu Republike Srbije i Narodne Republike Kine o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri.

Li je naglasio da je kineski predsednik tokom posete saopštio i šest praktičnih koraka ka realizaciji Zajednice za zajedničku budućnost.

Ocenio je da je posetom Sija Srbiji međusobna saradnja Kine i Srbije dosegla novi istorijski nivo i dodao da ta saradnja može biti primer drugim evropskim državama.

“Kina i Srbija su pravi prijatelji i partneri, odnos dve strane je čvrst kao stena, koordinacija na bilateralnom planu je tečna i bliska, a naše čelično prijateljstvo je izdržalo test istorije”, rekao je Li.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here