Tanjug
Evropska unija

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je danas, povodom rezolucije Evropskog parlamenta o situaciji u Srbiji nakon izbora, da EK očekuje od Srbije da što pre primeni preporuke iz izveštaja ODIHR-a, kada on bude objavljen, i da je spremna da podrži Srbiju u primeni tih preporuka.

Pisonero je na brifingu za novinare, na pitanje Tanjuga kakav je stav Evropske komisije o izborima u Srbiji, imajući u vodu stav koji je EP zauzeo u rezoluciji o situaciji u Srbiji nakon izbora, rekla, neposredno pre glasanja o rezolucijji u EP, da EK neće još komentarisati taj dokument.

Ona je istakla da je stav EK, kada je reč o izborima, vrlo jasno izražen u zajedničkoj izjavi koju su objavili šef evropske diplomatije Žozep Borelj i evropski komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji.

“Mi se radujemo konačnom izveštaju OEBS-a i ODIHR-a. I očekujemo da Srbija što pre primeni preporuke iz izveštaja. Bićemo spremni da podržimo Srbiju da ove preporuke zaista i primeni”, poručila je Pisonero.

Ona je, povodom presude u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, rekla da EK duboko žali što niko nije kažnjen za njegovo ubistvo posle 24 godine otkako se ono dogodilo.

“Pozivamo nadležne institucije da prekinu nekažnjivost u ovom slučaju i osiguraju da počinioci odgovaraju”, rekla je Pisonero.

Stano je rekao i da je stav EU i Evropske komisije jasan, a to je da se oni snažno zalažu za slobodu medija i novinara bez davanja kvalifikacija i da su protiv stranog uticaja.

1 COMMENT

  1. MPM koja sloboda medija pa vi ste sve Ruske medije na Zapadu zabranili kojaje to Demokratija. Kao drugo pogledajte u vase Dvoriste EU vam se raspada narod zivi na rubu siromastva. Vucicu otkaci ovo vec jednom ovakva EU nam nije potrebna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here