EPA-EFE/Gian Ehrenzeller

Suosnivač Majkrosofta Bil Gejts imao je priliku da upozna i radi zajedno sa velikim tehnološkim gigantima, uključujući pokojnog suosnivača Epla, Stiva Džobsa.

U jednom intervjuu Gejtsa su pitali da li bi se njegov savremenik Ilon Mask mogao smatrati „sledećim Stivom Džobsom“, zbog napretka koji su njegove kompanije Tesla i Spejs iks postigle u razvoju električnih automobila, odnosno raketa.

– Ako ljude lično poznajete, takva vrsta preteranog pojednostavljenja je čudna – rekao je Gejts.

Postoje neke ključne razlike između načina na koji Mask radi i kako je Džobs radio, rekao je.

– Ilon je više praktični inženjer. Stiv je bio genije u dizajniranju, biranju ljudi i marketingu. Ne biste ušli u sobu i pomešali ih – istakao je suosnivač Majkrosofta.

Zapravo, Mask često govori o svom zahtevnom rasporedu i praktičnom pristupu. Na primer, u novembru 2017. godine, Mask je rekao da je sve vreme provodio u fabrici za proizvodnju baterija kompanije Tesla, čak je spavao na podu i nije se tuširao da bi pratio proizvodnju Tesle 3.

Što se tiče Džobsa, on je „bio takav čarobnjak za motivisanje ljudi“, rekao je Gejts nedavno.

Američki TV novinar Čarli Rouz jednom prilikom rekao je da je Džobs zaslužan što se Tim Kuk, direktor Epla, pridružio toj kompaniji 1998. godine, kada su se njih dvojica upoznali. Kuk je u početku bio neodlučan, ali je Stiv znao kako da ga ubedi, desila se neka “magija” u sobi.

Bil Gejts, takođe, nije sličan ni Džobsu ni Masku. Štaviše, u avgustu je u svom blog postu “potkačio” osnivača Tesle, napisavši da “električna vozila nikada neće biti praktično rešenje”, posebno kada je reč o kamionima i vozilima koja prelaze velike kilometraže.

Ipak, Gejts se složio da su Tesla vozila značajan doprinos naporu da se klimatske promene drže pod kontrolom. Ono što stariji biznismen zamera mlađem, jeste Maskov odnos prema korona virusu i vakcinama. Više puta se pisalo o tome da Ilon Mask smatra da ovaj virus nije nikakva pretnja i da je svet neopravdano u panici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here