EPA/Maxim Shipenkov
Mihail Gorbačov

Bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov izjavio je da se nada da nijedna strana neće odugovlačiti započete rusko-američke pregovore o strateškoj stabilnosti.

– Trideset godina od Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 1) je veoma dobra godišnjica. Možete ga svima čestitati. I na današnji dan želim da kažem: smanjenje strateškog ofanzivnog naoružanja ostaje najvažnija tema – rekao je Gorbačov na godišnjicu potpisivanja ovog dokumenta.

On je naglasio da ova tema sada nije zatvorena.

– Dobro je što su konačno počeli pregovori o strateškoj stabilnosti, kako su se predsednici dogovorili. Nadam se da ih niko neće odugovlačiti – rekao je bivši sovjetski lider.

Gorbačov smatra da Rusija i Sjedinjene Američke Države moraju da se dogovore o nižim nivoima nuklearnog naoružanja i da će tada u ove nuklearne pregovore biti moguće uključiti i druge nuklearne sile, uključujući Kinu, Veliku Britaniju i Francusku.

– Ali nije dovoljna samo stabilnost. Potrebno je dogovarati se o nižim nivoima nuklearnog naoružanja. Tada će biti moguće da se uključe i druge zemlje koje imaju nuklearno oružje – Kina, Velika Britanija, Francuska. I onda zajedno da se krene ka krajnjem cilju – eliminaciji nuklearnog oružja. Govorio sam i ponovio mnogo puta: ne može biti drugog cilja. Zato što je nuklearni rat neprihvatljiv – naglasio je Gorbačov.

Prvi Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 1) potpisan je 31. jula 1991. godine na sastanku Gorbačova i tadašnjeg predsednika SAD Džordža Buša Starijeg u Moskvi.

Trenutno je između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država na snazi Sporazum START 3, koji ograničava broj raspoređenih nuklearnih bojevih glava na 1.550 sa svake strane, ali sporazum ne ograničava nuklearne bojeve glave saveznika Vašingtona. Administracija Donalda Trumpa predlagala je da se u rusko-američke pregovore o strateškoj stabilnosti uključi Kina, ali Peking za to nije zainteresovan.

Rusija i SAD održale su 28. jula konsultacije o strateškoj stabilnosti u Ženevi. Sastanak je održan u cilju razvoja sporazuma predsednika dveju zemalja o početku sveobuhvatnog dijaloga o strateškoj stabilnosti. Nakon sastanka Stejt department je saopštio da su konsultacije bile profesionalne i sadržajne. Strane su se dogovorile da se ponovo sastanu krajem septembra kako bi razgovarale o strateškoj stabilnosti, a do tada se planiraju i neformalne konsultacije.

1 COMMENT

  1. Bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt provela neko vreme u Vrnjačkoj Banji, kao izbeglica u Drugom svetskom ratu, kao Jana Korbel odrastala i jela srpski hleb. Ta ljubav Srbije prema Jani se pretvorila kasnije (1999. godine) u najveća mržnja Olbrajtove prema toj istoj Srbiji . Ona je postala među najvećih neprijatelja Srbije i njenog naroda uticala na varvarskog napada NATO snaga, a kasnije uticala na otimanja Srbiji deo teritorija KiM. Sada se šeta po srpskoj ravnici kao herojina i patriota Šiptara. Razlog neprijateljsko0g ponašanja Olbrajtove, nekadašnje čehinje Jane, njena ljubavna očekivanja prema srpskim momcima izostala je, nije im se sviđala, a ona to kasnije nije mogla da preboli, a možda ima i neki veći razlog, ona se ne izjašnjava, a ostaje neprijatelj i zločinac Srbije bez premca. Ipak ostaje ono narodno “Vi nju hlebom, ona vas kamenom”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here