EPA-EFE/JIM LO SCALZO
Donald Tramp i Džo Bajden

Izbori za predsednika Sjedinjenih Američkih Država su važni za Kosovo, ali ne i za rešavanje srpsko-albanskih odnosa smatra analitičar Fadilj Ljepaja. Sa druge strane novinar i književnik Živojin Rakočević mišljenja je da je politički život Kosova nemoguć bez Amerike.

Građani, pak, Srbi i Albanci smatraju da je važno i ko će pobediti na tim izborima.

Nešto manji značaj toj tezi daje analitičar Ljepaja koji svoj stav obrazlaže činjenicom da su SAD, kako kaže, globalna sila.

– Mislim ipak da razlike neće biti prevelike bilo koja strana da pobedi u SAD-u, jer jednostavno to je globalna sila i to u ovakvim pitanjima ne može biti tolika razlika – ukazuje Ljepaja koji podvlači da su predstojeći izbori u Americi najvažniji događaj na globalnom nivou posle pandemije Covida-19.

– Na kraju krajeva ja mislim da ostaje činjenica da će Albanci i Srbi biti još dugo zajedno na Balkanu i da će morati sami da reše svoje probleme, tako što će pokušati da nađu prihvatljivu opciju koja zapravo znači mir na ovim prostorima – ukazao je Ljepaja.

Sa druge strane, novinar i književnik Živojin Rakočević, smatra da su izbori za predsednika Sjedinjenih Američkih Država važni za kosovske vlasti jer, kako kaže, one svoju političku i ekonomsku moć već 20 godina pozajmljuju od Amerike.

Samim tim, kaže Rakočević, izbori u SAD-u su važni i za Srbe na Kosovu.

– Pitanje je samo kako će nas prepoznati (Srbe, prim.nov.) i da li Amerika, bilo koja Amerika demokratska ili republikanska može da prihvati da mi nemamo slobode. Onog trenutka kad budu prihvatili da mi nemamo minimun slobode mi ćemo znati da se nešto možda važno događa u odnosu prema nama i u odnosu prema našoj budućnosti – ističe Rakočević.

Građani Prištine i Gračanice, Albanci i Srbi, su ukazali da su predsednički izbori u Americi važni za Kosovo, ali kako ističu, Srbe i Albance.

– Ako bude Tramp kažu da je bolji Tramp, ovi navijaju za Trampa ovi navijaju za Bajdena. Ko pobedi nek mu je sa srećom – rekao je jedan od meštana Gračanice.

Bilo je i onih sagovornika koji procenjuju da albanski živalj na Kosovu više naginje demokratskom predsedničkom kandidatu.

– Albanci malo više pretenduju ne prema predsedniku Trampu, nego Bajdenu. Više nam pomaže i tako, dosta su ovi izbori važni, mnogo – stav je jednog od stanovnika Prištine.

Bilo je i onih sagovornika koji su SAD-u izrazili zahvalnost zbog njenog dosadašnjeg odnosa prema Kosovu.

– Kad pomeneš Ameriku, ja kažem – Hvala, Ameriko – poručio je građanin Prištine.

Na Kosovu mnogi trgovi, ulice i objekti nose imena bivših američkih zvaničnika iz Demokratske stranke. Tako na primer jedan od glavnih prištinskih trgova nosi ime bišeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Bila Klintona, a bivša državna sekretarka SAD-a Medlin Olbrajt dobila je spomenik u glavnom gradu Kosova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here