commons.wikimedia/NikolaB

Ambasada SAD u Sloveniji odgovorila je na pitanja novinara za komentar povodom objavljivanja dokumenta koji predviđa reviziju granica šest balkanskih zemalja, navodeći da Sjedinjene Države podržavaju suverenitet Bosne i Hercegovine i evrointegracije zemalja Zapadnog Balkana, prenosi Reporteri.

Slovenački list „Necenzurirano” objavio je sadržaj neslužbenog diplomatskog dokumenta koji premijer Slovenije Janez Janša navodno šalje u Brisel, u kom su iznete ideje za podelu Bosne i Hercegovine, unije Srbije sa Republikom Srpskom i unije Kosova sa Albanijom. Dokument predviđa reviziju granica šest balkanskih zemalja, podelu Bosne i stvaranje “Velike Albanije” i “Velike Srbije”.

Reakcije koje je objavljivanje ovog dokumenta izazvalo u regionu su različite. U Bosni tvrde da iza dokumenta stoji Slovenija, u Ljubljani poriču takve tvrdnje, dok Hrvati nagađaju da iza svega stoje Srbija i Mađarska.

Neslužbeni dokument izazvao je ozbiljnu unutrašnju krizu u Sloveniji. Opozicija je pozvala premijera Janeza Janšu na sastanak dok je Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da nisu izradili ni poslali bilo kakve dokumente u Brisel.

Američka ambasada u Slovenij komentarišući dokument kaže da SAD visoko cene dugoročno partnerstvo s Bosnom i Hercegovinom i podržavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet što je prepoznato u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

– I dalje smo posvećeni zajedničkom cilju demokratske, inkluzivne i prosperitetne Bosne i Hercegovine na putu ka evroatlantskim integracijama – navedeno je u odgovoru ambasade.

Iz ambasade saoštavaju i da Sjedinjene Države snažno podržavaju sve zemlje Zapadnog Balkana koje traže članstvo u evroatlantskim organizacijama.

– Uvereni smo da budućnost zapadnog Balkana leži u EU. Proces proširenja promoviše mir, stabilnost i dugoročni prosperitet u celom regionu – navodi se u saopštenju ambasade SAD u Sloveniji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here