pixabay.com
Foto: Ilustracija

Povećano američko prisustvo u Norveškoj imaće negativne posledice i za samo Oslo, piše norveški list NRK.

Prema mišljenju profesora sa norveške Vojne akademije, potpukovnika Turmuda Hejera, upravo Norveška može da bude mesto sukoba dve države u slučaju vojnog zaoštravanja.

– Norveška sve aktivnije učestvuje u rivalstvu supersila Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Ujedno raste i rizik da će u slučaju sukoba ili krize, ako izmakne kontroli, Norveška postati bojno polje SAD i Rusije – smatra Hejer.

On je dodao da je Norveškoj poslednjih godina poverena uloga strateški važne teritorije u odbrani SAD-a na krajnjem severu, jer je ona najbliža „nuklearnim snagama Rusije kojih se Amerika najviše plaši u kriznoj situaciji“.

Hejer smatra da su SAD posvećene obuzdavanju Rusije i da će Norveška sada morati da napravi balans između dve sile.

– Norveška i SAD vode novi hladni rat sa Rusijom – izjavio je profesor.

Ranije su mediji pisali da će četiri američka bombardera tipa V-1V „Lanser“ biti razmeštena u norveškoj vojnoj bazi u februaru. Međutim, nije bilo zvanične potvrde ove informacije.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je u januaru, tokom videokonferencije sa norveškom šeficom diplomatije Ine Eriksen Sorejde izjavio, da povećana vojna aktivnost Norveške, pomeranje infrastrukture NATO-a ka ruskim granicama može imati negativne posledice za Arktik. Takođe je izrazio nadu da će biti obnovljeni tradicionalni dobrosusedski odnosi između dve države.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here