Tanjug

“Svaki konačni sporazum koji bude prihvatljiv za narode Kosova i Srbije biće prihvatljiv i za SAD”, izjavio je Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za južnu i centralnu Evropu i izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan.

Eskobar je u eksluzivnom intervjuu za Reporteri rekao da trenutna zamrznuta situacija, status kvo, u dijalogu ne funkcioniše i da hitno treba postići konačan dogovor Kosova i Srbije.

– Cilj SAD je sveobuhvatan sporazum koji normalizuje odnose Srbije i Kosova, fokusiran na međusobno priznanje – rekao je Eskobar koji će sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Ljačakom posetiti Prištinu i Beograd.

Naveo je da u Prištini, gde će boraviti od 31. januara do 2. februara, planira da se sastane sa kosovskim političkim liderima kako bi unapredio dijalog uz posredovanje EU.

– Otputovaću u Beograd 2. februara i preneću istu poruku čelnicima dve prestonice: najbolji način da lideri dve zemlje ispune obećanja građanima je da daju prioritet dijalogu koji podržava EU. Ova zamrznuta trenutna situacija, status kvo, ne funkcioniše, što vidimo iz stalnog egzodusa mladih ljudi koji veruju da je njihova budućnost negde drugde. Nadam se da lideri u Srbiji i na Kosovu razumeju važnost kretanja napred, a ne nazad, kroz dijalog koji vodi EU u pravcu sveobuhvatne normalizacije njihovih odnosa, što je i dalje od suštinskog značaja za njihov put ka EU – rekao je Eskobar.

On kaže da SAD nastavljaju da pozivaju i Kosovo i Srbiju da u potpunosti sprovode sporazume i obaveze preuzete u Briselu.

– Tako nešto zahteva fleksibilnost, kreativnost i u nekim slučajevima kompromis. Očekujemo i nadamo se da će glavni pregovarači i lideri u Beogradu i Prištini međusobno sarađivati iskreno, otvoreno i u duhu kompromisa – rekao je Eskobar.

Na pitanje kako misli da se može postići dogovor kada su strane čvrsto pozicionirane na svojim pozicijama, Eskobar je odgovorio:

– Stvari mogu izgledati nemoguće dok više nisu nemoguće. Sve to ima veze sa političkom voljom. Da budem jasan – niko ne traži od Kosova da ‘kompromituje’ svoj suverenitet ili teritorijalni integritet; ta pitanja su jasno postavljena. Ipak, važno je zaključiti ove pregovore sveobuhvatnim sporazumima o normalizaciji koji su fokusirani na međusobno priznavanje – rekao je Eskobar i naveo da SAD pozivaju lidere Srbije i Kosova da pronađu proaktivna rešenja.

Upitan da li veruje da će dijalog biti okončan konačnim dogovorom tokom 2022. godine, Eskobar je rekao da iako ne postoji vremenski okvir za uspeh, SAD pozivaju kosovske i srpske lidere da se hitno, kreativno i transparentno angažuju u dijalogu koji vodi EU.

– Sadašnja situacija ne pomaže ni narodu Kosova ni Srbije. To koči budući ekonomski napredak obe zemlje, otežava regionalnu integraciju i čini izuzetno izazovnim da se vidi bilo koji drugi put napred gde su obe zemlje potpuno integrisane u EU i druge evroatlantske institucije – naveo je Eskobar.

Eskobar je, na pitanje kakav je stav američke admistracije o razmeni teritorija ako se to pitanje vrati kao prilika za konačni dogovor, naveo da svaki konačni sporazum i njegovi elementi moraju biti prihvatljivi za narode Kosova i Srbije.

– Sjedinjene Američke Države nikada nisu i neće postavljati uslove i parametre ni Kosovu ni Srbiji. I Kosovo i Srbija su suverene države – naveo je izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan.

Eskobar je, upitan sprema li se poseta Aljbina Kurtija SAD ove godine, rekao da Kosovo ostaje pouzdan partner i da se SAD raduju jačanju bilateralnih veza, ali da za sada nema konkretnije informacije o potencijalnim budućim posetama.

On je naveo i da SAD ostaju privržene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova i da trenutno nema planova za povlačenje trupa SAD iz Kfora. Naglasio je da je važno da i Kosovo i Srbija poštuju prethodne sporazume i obaveze, uključujući i Vašingtonski sporazum.

– Mi vidimo Sveobuhvatni sporazum o normalizaciji fokusiran na međusobno priznanje i eventualno članstvo u EU kao najefikasnije dugoročno sredstvo za osiguranje regionalne bezbednosti i prosperiteta – poručio je Eskobar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here