EPA/Martin Divisek
Premijer Mađarske Viktor Orban

U okviru svoje kratke posete Budimpešti, papa Franja sastao se sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Poglavar Rimokatoličke crkve provešće samo sedam sati u prestonici Budimpešti kako bi zatvorio veliki međunarodni verski kongres pre nego što pođe za Slovačku, gde će ostati duže i posetiti četiri grada.

Papa Franja je direktno sa aerodroma otišao na sastanak sa premijerom Orbanom i predsednikom Janošem Aderom.

Kako navodi britanska agencija, za razliku od gotovo svakog drugog papinog putovanja, nije bilo direktnog televizijskog prenosa, niti mogućnosti za fotografisanje koji obično prethode i prate ovakve sastanke.

Vatikan je saopštio da je sastanak, kojem su pored pape i Orbana, prisustvovali i kardinal Peter Erdo i mađarski biskupi, trajao oko 40 minuta.

Orban je na svom Fejsbuk profilu objavio sliku na kojoj se rukuje s papom koji stoji ispred mađarske i vatikanske zastave, uz komentar: “Zamolio sam papu Franju da ne dozvoli da hrišćanska Mađarska nestane”.

Orban često govori da je hrišćanski identitet Mađarske ugrožen migracijom muslimana.

Vatikan je posetu Budimpešti nazvao “duhovnim hodočašćem”.

Papa Franja je često osuđivao ono što vidi kao oživljavanje nacionalističkih i populističkih pokreta, te je uvek pozivao na evropsko jedinstvo.

Nasuprot tome, Orban je na Bledskom strateškom forumu u Sloveniji prošle nedelje rekao da je jedino rešenje za migracije da Evropska unija “vrati sva prava nacionalnoj državi”, podseća Rojters.

To je prvo papino putovanje od operacije kojoj je bio podvrgnut u julu, a na pitanje o operaciji rekao je da se oseća dobro.

Papa Franja: Bratstvom i zajedništvom protiv antisemitizma

Poglavar Rimokatoličke crkve je takođe pozvao na oprez usled porasta antisemitizma, rekavši da je to “osigurač kojem se ne sme dopustiti da izgori”.

Dodao je da su zajednički rad i promocija bratstva i zajedništva najbolji način da se taj osigurač deaktivira.

Premijer Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, izazvao je zabrinutost u mađarskoj jevrejskoj zajednici kada je pre nekoliko godina koristio sliku američkog finansijera Džordža Sorosa, koji je Jevrejin, u kampanji za borbu protiv migracije.

Orban je, međutim, rekao da bi Jevreji trebalo da se osećaju bezbedno pod njegovom vlašću, kao i da će Mađarska pokazati “nultu toleranciju” prema antisemitizmu.

Prema podacima Svetskog jevrejskog kongresa, danas u Mađarskoj ima oko 75.000 do 100.000 Jevreja, što je najveći broj u centralnoj Evropi, a većina je u Budimpešti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here