EPA-EFE/Jorge Zapata

Španska Malaga i švedski Geteborg proglašeni su evropskim prestonicama pametnog turizma 2020. Šesti po veličini španski grad sa 1,1 milion stanovnika nagradu vidi kao dokaz da je strateški plan dobar za turiste i građane i veruje da pruža solidnu osnovu za ponovno pokretanje turizma nakon pandemijske krize, piše portal Novac.

Rešenja iz Malage uključuju električnu mobilnost, očuvanje vode, proizvodnju obnovljivih izvora energije i razvoj aplikacija za turiste.

Jedan primer je autobuski sistem – posetioci mogu da saznaju gde je najbliža autobuska stanica i tačan red vožnji koristeći tehnologiju proširene stvarnosti (augmented reality) na svom pametnom telefonu.

Sada, usred pandemije, ovi alati se pokazuju još vrednijim.

Malaga je takođe organizovala hakaton za prikupljanje ideja od preduzetnika i tehnoloških kompanija u gradu.

Pobednik takmičenja bio je pametni turistički vodič koji je kombinovao različite audio vodiče u gradu, pa ih ljudi više ne moraju iznajmljivati pojedinačno, a razvijena je i posebna aplikacija za plaže na kojima zbog pandemije nije bilo moguće održavati udaljenost.

U avgustu su otišli korak dalje, zaključivši sporazum sa Svetskom turističkom organizacijom i postavši jedan od pilot gradova za digitalni pasoš čiji je cilj pružanje informacija koje će olakšati traženje kontakata, a možda čak i ukinuti obavezne karantine sa kojima se trenutno susreću mnogi putnici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here