wikipedia.org/Jože Gal
Josip Broz Tito

U govoru na Kosmetu Josip Broz Tito isticao je značaj pokrajine u poboljšanju dobrosusedskih odnosa sa Albanijom. Zavadu unose strani faktori, isticao je.

U hotelu Breza završen je razgovor Josipa Broza Tita sa političkim aktivom pokrajine, izvestila je 1975. godine TV Priština.

Predsednika Tita je pozdravio predsednik pokrajinskog komiteta Saveza komunista, koji je rekao da je politička situacija na KiM povoljna i da je stvoren nov optimizam, sa osećajem sigurnosti u socijalnom i nacionalnom razvoju.

Tito je govorio o strategijskom položaju Kosmeta i šta je o njemu čitao u stranoj štampi.

Kosovo se nalazi, kao i Jugoslavija, u političkom i geografskom položaju i možemo da kažemo neuralgičnom, jer sam ja to utvrdio na osnovu čitanja stranih novina i štampe, koji sada prorokuju da će Jugoslavija imati velikih neprilika sa Kosovom i to je sada tamo najvažnije. Ja mislim da izvesnih razloga ima, ali oni zaboravljaju da smo mi takve i još teže stvari rešavali, bili dosledni u svom radu, raspeće svakog pokušaja koji bi nam narušio bratstvo i jedinstvo. No, bratstvo i jedinstvo nije dosta propovedati na Kosovu ako nema materijalnog blaga. Umesto da idete napred, vi ne samo da stagnirate, vi idete nazad.”

“Jugoslavija ima mnogo neprijatelja”

Prema Titovim rečima, zaostajanje Kosmeta koristili su razni elementi i strani faktori. On je istakao da dobar geografski položaj odgovara raznim inostranim interesima, koji bi u te svrhe iskoristili njegovo ekonomsko zaostajanje.

“Mi to moramo preduprediti da im izbijemo taj adut iz ruke, da učinimo sve što možemo da bi se Kosovo moglo brže razvijati. Vi imate veliko potencijalno bogatstvo, koje je potrebno čitavoj Jugoslaviji.”

Kosovske elektrane su loše radile, ne onako kako je maršal želeo. Pozivao je i na odgovornost kadra i dovođenje novih ljudi.

“Ja znam, kod vas imate ove velike elektrane i one su često u zastoju i kvaru. Šta je to sada, u čemu je stvar? Kada je najkritičnije vreme, energetika nije mogla da se preliva u druge republike, opštine, Makedoniju, Crnu Goru, koje su jako zainteresovane da tu vašu energetiku koriste. Crna Gora zbog aluminijuma, Makedonija uopšte. Treba da vidimo da li vam trebaju novi kadrovi… To je ogroman gubitak.”

Jugoslavija ima mnogo neprijatelja. I iznutra i izvana. Svi ti neprijatelji imaju jedinstveni cilj – ne samo da Kosovo podriju, nego da na Kosovu nađu mesto za destruktivni rad da bi time podrili Jugoslaviju. Zato kažem da je pitanje Kosova čitave naše Republike Jugoslavije, ne samo Srbije. Tu je vaša velika uloga, obaveza i dužnost.”

“Imate vi suseda ovde Albaniju. Dobro je jer ste doprineli da su odnosi bolji sa Albanijom nego pre par godina. Doduše, ne odogovaraju im sve naše želje i ponude da im pružimo bratsku ruku da idemo zajedno dalje i zajedno sarađujemo. Situacija je bolja, barem na ekonomskom polju.”

“Mi smo zaleđe Albanije”

Sedamdesetih se u Beogradu šaputalo da će se posle maršalove smrti početi sa razbijanjem Jugoslavije. To je Tito naslutio aprila 1975.

Ali vidite, Kosovo i Albanija, to su dva elementa kojim kalkulišu razni neprijatelji Jugoslavije vani. Vrlo uporno time kalkulišu. Treba da gledamo da pošto su interesi Albanije isti kao i naši, da sačuvamo naše nezavisnosti. Meni se čini da su rukovodioci Abanije shvatili ulogu Jugoslavije po pitanju velike važnosti i za nezavisnost Albanije. Mi smo zaleđe Albanije. Mi možemo imati najbolje odnose. Možete da primetite da sam odavno prestao da odgovaram na klevete i psovke iz Albanije. Doći će vreme kad će oni videti da to ne valja. Nećemo to raditi ni u budućnosti. Uvek moramo da nastavimo ka boljim odnosima.

Tito je izneo i svoje viđenje o stranoj propagandi i centrima iz koje dolazi.

“Znam za slučaj letaka, verujem da su to pojedinci i male grupice. Ali, ne bih se ja zadržao samo na tome da samo to verujem. Ja bih malo ipak dublje išao, da vidimo ko stoji iza toga. Vi kažete da dolazi preko Beča, iz inostranstva. Ja verujem da dela koja se pripisuju Albaniji ipak dolaze iz vana, da bi pokvarili odnose između nas i Albanije.”

5 COMMENTS

  1. meni se cini da nekim srbima fali veliki dio mozga a ono malo sto im je ostalo nije u stanju da sagleda i pravilno proceni titovu politiku prema srbskom narodu
    posle 45 srbin nije dozivio slobodu nastalo je suzbijanje srbskog identiteta a u tome su ucestvovali u svim republikama upravo srbski komunjare u ime nekog bratske ideologije a to je bolan period za svakog ko je jos ziv iz tog perioda nije on stvorijo jugoslaviju vec srbski ratnik on je glavni autor ove situacije kros koju srbski narod prolazi dans
    da nije bilo njega ovaj balkanski narod bi danaska zivio u miru i bratski se ponasao jedan prama drugom molin vs srbi da vec jednom prestanete sa reinkarnatiom mrtvi i upotrebite mudrost da stvarate iskrenu buducnos za svoj mnogo potreban pomladak zivela BUDUCNOST

  2. Тај је растуријо краљевину Југославију и највећу штету направимо српском роду да се дан данас свађају и невјерују у православље. Ко што се види у Црној Гори и цијелој бившој СФРЈ. То су ти што растурају СРПство. Пиши те истину и не лаж, шири те Српство!!!!!!!

  3. Пиши те од наше браће што сваки дан излазе на улице у Црној Гори и остали српски земаља крије те истину нек сви виде да је православни народ диго.

  4. svaka cast da ste ovo objavili. trebalo je odavno objavljivati to sto je on nekad govorio o pojedinim problemima koji i danas postoje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here