Promo
Drevni Bač

Bač je naselje smešteno na jugu Bačke, čija istorija datira još iz bronzanog doba. Na prostoru današnjeg Bača smenjivale su se kulture, religije, ukrštali mačevi i kao ishod ovih istorijskih previranja, ostali su spomenici kulture, koji prkose vremenu i svedoče o burnim prošlim vremenima. Današnje ime regije Bačka, potiče upravo od ovog naselja, što svakako govori o njegovom značaju.

Obilazak ovog drevnog grada možete otpočeti posetom Franjevačkom samostanu iz 12. veka. Samostan je podignut 1169. godine u samom centru Bača, od strane krstaškog reda Sv. Groba Jerusalimskog. Ovo zdanje se nalazi u samom vrhu romanske arhitekture. Sadašnji izgled samostana, je nastao u periodu od 1734. do 1768. godine. Ovaj istorijski spomenik čuva mnoštvo starih predmeta, posuđa, tekstila, crkvenih odela. Samostan je rekonstruisan i obnovljen ove godine, sredstvima Evropske Unije, Ministarstva kulture Srbije i Pokrajinske Vlade.

Nakon obilaska Franjevačkog samostana, možete prošetati pored ostataka turskog kupatila, koje svedoči o vremenu osmanlijske vladavine na ovim prostorima. Pretpostavlja se da je hamam sagrađen 1578. godine. Deo hamama je porušen, ali je ostao deo kubeta, nad centralnom prostorijom, kao i zidovi nekoliko prostorija sa posudama iz tog doba.
Simbol Bača, svakako jeste tvrđava Bač, izgrađena u periodu od 1338. do 1342. i kao takva predstavlja najbolje očuvano srednjevekovno utvrđenje u Vojvodini. Nastanak tvrđave se vezuje za period vladavine kralja Karla Alberta Anžujskog. Bačka tvrđava je više puta paljena i rušena, a 1704. godine je napuštena.

Status spomenika kulture dobila je 1948. godine. Pri poseti ovoj monumentalnoj građevini, možete videti drevnu donžon kulu, sa arheološkim eksponatima i predivnim vidikovcem koji puca na plodnu ravnicu.

Sledeća destinacija koju svakako predlažemo da posetite, jeste manastir Bođani, smešten 15 km zapadno od Bača. U manastiru se nalazi čudotvorna ikona Bogorodice Bođanske iz 17. veka, koja je jedna od šest pravoslavnih kanonizovanih ikona u svetu.

Obilazak Bača, upotpuniće svakako poseta tradicionalnoj šokačkoj i slovačkoj kući uz razgledanje stare kovačnice i prezentaciju kićenja slovačke neveste. Boravak će zaokružiti mnogobrojni ugostiteljski objekti, salaši, čarde, koji se nalaze na ovom prostoru

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here