EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti provodi poslednje dane svoje vladavine tokom kojih uspeva da dijalog sa Srbijom drži van svojih prioriteta, kao što je obećao tokom predizborne kampanje.

Nova američka administracija je konsolidovala svoju diplomatsku mašineriju za Zapadni Balkan preko koje će pomoći Kurtiju, a ako ne želi, čak će gurnuti ga da promeni redosled prioriteta. Moraće da se suoči sa temom za koju se procenjuje da je na prvom mestu na listi njegovih obaveza.

Uoči svoje prve posete Kosovu, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je u intervjuu za Reporteri, kao nikada do sada, jasno stavio do znanja da će Kosovo i Srbija morati da preduzme poslednje, najteže korake, da pronađu pomirenje koje bi se zaključilo kroz uzajamno priznanje, pravljenjem koraka u napred u interesu oba naroda. Naravno, ovo nije nimalo lako. Ali, prema njegovim rečima, biće još gore.

Amerika je, za razliku od EU, jasna u određivanju krajnjeg cilja dijaloga.

Ali šta bi Kosovu trebalo da bude jasno i šta se od njega traži?

Prvo, Kurti mora pokazati spremnost da to učini. Amerika je u fazi u kojoj testira ono u šta se do sada nije uverila. Iako je Kurti od prošle godine upozoravao da je u procesu posete SAD, Gabrijel Eskobar je nagovestio da još nije dobio poverenje svog partnera. Pre nego što dobije ovo poverenje, Kurti mora da dokaže da je spreman da preuzme teret kompromisa koji je potreban za postizanje sporazuma sa Srbijom. Amerika je spremna da pomogne.

Ranije se mnogo pokušavalo doći do konačnog dogovora kroz Zajednicu srpskih opština, a potom i kroz razmenu teritorija. Kurti je bio njihov najveći protivnik, čak je uticao na obe ove opcije da postanu neprihvatljive. On je zarobljen svojom političkom prošlošću kada su u pitanju ove teme i smatra da je gotovo nemoguće izaći odatle, ali Amerika je posegnula da to izvuče.

Eskobar je naglasio da se kreativne ideje mogu pronaći kroz mnoge modele koji su već testirani širom sveta i dokazano funkcionišu. Čak je pozvao Kurtija da razmotri ove modele. Ne isključuje se mogućnost da neke od tih modela donese u Prištinu, kada za nekoliko dana kada dođe na Kosovo zajedno sa posrednikom EU Miroslavom Lajčakom. Možda će ovo biti trenutak kada se ZSO i razmena teritorija, do sada viđene kao jedine mogućnosti za dogovor sa Srbijom, zamene novom idejom, koju bi Kurti lakše prihvatio za stolom za dijalog.

U ovom procesu postoje dve strane. Osim Kosova, tu je i Srbija. Ali ono što Amerika želi je da se Kosovo ne dovede u poziciju da se vidi kao strana koja blokira proces. Ovaj metod se primenjuje još od Rambuje u svakom pregovaračkom procesu. Kosovo je samo sa Amerikom uspelo da se oslobodi od Srbije, proglasi nezavisnost i dođe dovde, priznaje nas polovina zemalja sveta, najdemokratskijih i najrazvijenijih. Ne postoji način da se napravi drugačije čak ni ovaj poslednji korak,

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here