pixabay.com

Mnogi ljudi misle da mačke pokazuju ljubomoru kada pokušavaju da stanu između vas i bilo čega što radite. Sklone su tome da sednu na tastaturu računara kada pokušavate da pišete ili se jednostavno “ugnezde” u knjigu dok je čitate. Iskazuju li mace takvim ponašanjem ljubomoru?

Stručnjaci za ponašanje životinja kažu da mačke na taj način zapravo traže toplinu, dobro mesto s kojeg mogu da posmatraju okolinu ili traže pažnju vlasnika.

Telesna temperatura kod mačaka je viša nego kod ljudi, između 38 i 39,5 stepeni Celzijusa i zato vole topla sunčana mesta i vaš laptop koji se ugreje dok radi. Neki veruju i da mačke to rade jer ta mesta imaju vaš miris, a to im i te kako odgovara s obzirom na to da ste vi osoba koja se brine o njima, hraneći ih i mazeći. Zbog toga vaša ljubimica voli sve što ima vaš miris.

Neki stručnjaci za mačke reći će da, sedeći na laptopu dok radite na njemu ili knjizi dok je čitate, životinja obeležava teritoriju. Čak i ako ga vi koristite, žele da vam daju do znanja da je taj predmet i dalje u njihovom “vlasništvu”.

Dakle, jesu li mačke ljubomorne kada stanu između vas i onoga što radite? Možda, zapravo, traže vašu pažnju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here