enelps.com
Dizel agregat

Donosimo vam nekoliko ključnih saveta koji će vam olakšati korišćenje dizel agregata tokom zime.

Briga oko nestanka struje tokom zime muči svakog od nas, a naročito može da naškodi preduzećima, onemogući proizvodnju, kao i DATA centre, koji zbog ovakve situacije mogu da budu u velikom problemu. U današnje vreme, život bez struje je potpuno nezamisliv, jer nam je ona potrebna u gotovo svakom aspektu života. Niske temperature i padavine tokom zime mogu da stvore brojne neprijatnosti, a potencijalni prekid napajanja električnom energijom iz mreže tokom ekstremnih vremenskih uslova predstavlja veliku pretnju kako za domaćinstva, tako i za preduzeća. Zato bi bilo dobro da svoj dizel agregat pripremite za hladnije mesece.

Da rad agregata u hladnijim uslovima ne bio doveden u pitanje, dobro je da se uverite da je vaša oprema pripremljena, odnosno da i dalje možete da se oslonite na nju, bez obzira na spoljašnje temperaturne uslove.

Sastavili smo nekoliko praktičnih saveta kako da pripremite svoj dizel agregat za zimu, a svakako bi trebalo da imate redovan i sveobuhvatan servis. Čak i ako ga niste mnogo koristili  tokom letnjih meseci, vredelo bi uraditi još jedan pre početka zime.

Enel.ps nudi zimsku uslugu po meri koja će vam obezbediti da vaš agregat bude najbolje pripremljen za zimske mesece. U okviru servisa, naši inženjeri će proveriti antifriz, gorivo, baterije, ulje i grejače motora, odnosno uradiće sve bitne provere kako bi vaš uređaj bio u najboljem stanju tokom hladnijih meseci.

Poznato je da su Data centri takođe visoko zahtevni, posebno kada je u pitanju napajanje električnom energijom, pa se dizel električni agregati izdvajaju kao pouzdano rešenje za njihove potrebe. Da bi se održao kontinuiran i pouzdan rad Data centra Enel.ps nudi širok izbor Dizel električnih agregata.

Međutim, problem se ne rešava samo nabavkom agregata, već je jako važno i njegovo adekvatno održavanje tokom zimskog perioda.

Savet stručnjaka je da pre zime najpre redovno servisirate svoju opremu. Pregledajte sve komponente i zabeležite njihovo stanje.

1. Završite sve potrebne radove na održavanju 

Nije neuobičajeno da vlasnici preduzeća previde važnost održavanja agregata, a ovo bi svakako trebalo staviti na listu neophodnih “obaveza”. Međutim, posebno kada uđemo u hladniji period, od suštinskog je značaja da završite sve ono što ste do tada odlagali. Ovo će osigurati da svom dizel agregatu date najbolje moguće šanse da preživi zimske mesece.

  1. Uverite se da imate dovoljno goriva

Tokom zimskih meseci, oluje i sneg lako mogu da sruše dalekovode i to često znači da na kraju morate da se oslonite na svoj dizel agregat više nego što ste mislili da će vam trebati. Iz tog razloga, važno je da obezbedite da imate dovoljno goriva na licu mesta da bi vaš uređaj radio i, zauzvrat, vaše poslovanje neće biti dovedeno u pitanje. Mislite na vreme, jer se može desiti da će vam nožda biti teško da dobijete isporuku goriva ako su vremenski uslovi zaista loši, tako da je od suštinskog značaja da imate dovoljno zaliha.

  1. Shvatite kako vaš agregat radi

Često vlasnici preduzeća ne znaju mnogo o tome kako njihovi dizel agregati zapravo rade. Iako ovo nije problem kada sve ide glatko, tokom zimskih meseci može biti korisno da se bolje upoznate sa načinom na koji startujete, isključujete i podešavate svoj agregat. Ako dođe do nestanka struje, bićete spremni da rešite najčešće probleme sa kojima se suočavaju vlasnici ovih uređaja.

4. Priključite generator 

Mnogi su skloni da kažu da kao i ljudima i agregatima treba malo vežbe. To znači da će vašem uređaju biti potrebna redovna vežba da bi pravilno radio. Mehanička oprema “ne voli” da se ne koristi dugo vremena.

Pred početak zime, veoma je važno da svom agragatu date malo vežbe. Jednom nedeljno obavezno ga  pokrenite  na 10 minuta, kako biste sprečili da njegovi delovi blokiraju. Ako vam je to prevelika obaveza dovoljno je da ovo uradite bar jednom mesečno. Napajanje u slučaju nužde može da vam pokvari planove kada vam je najpotrebnije zbog toga što ste zaboravili jedno vreme na njega. Pokretanje ovih uređaja je jako važno jer se tako podmazuju svi pokretni delovi i to vam pomaže da on ostane u stanju pripravnosti kada vam zatreba.

5. Redovno održavanje 

Ne bi bilo na odmet da redovno proverite da li vaš agregat curi, da li se ispod njega možda javljaju mrlje ili barice. Redovno servisiranje agregata je vaša obaveza ukoliko želite da on nesmetano radi onda kada vam je neophodan. Ako nemate previše iskustva sa agregatima, dobra ideja je da se ovaj posao prepusti profesionalcu. Održavanje je apsolutno ključno – zato u Enel.ps nudimo kompletne pakete usluga i servis tokom cele godine. Naše provere usluga obezbeđuju da se problemi rano otkriju i spreče veći kvarovi.

Važno je takođe i da redovno proveravate sve zamenljive delove. Oni su ključni za isporuku energije onda kada vam je ona neophodna.

6. Zamenite ulje u generatoru

Ako vaš generator koristi staro ulje, zamenite ga. Ulje treba redovno menjati da biste uklonili sve nakupljene čestice. Takođe obezbeđuje da vaše generatorsko ulje ima optimalan kapacitet da bi svi delovi radili nesmetano. Većina generatora danas ima ugrađenu sigurnosnu funkciju koja ih isključuje kada je nivo ulja na niskom nivou. Ovo je jako važno kako bi se smanjila šteta koju nedostatak može da prouzrokuje. Ako ne želite da se ovo desi i želite da održite svoje poslovanje, obratite pažnju i na ovaj detalj.

7. Očistite prostor oko svog agregata 

Motorima sa unutrašnjim sagorevanjem je potrebna ventilacija da bi ispravno radili. Važno je da vaš agregat ima dovoljno prostora oko sebe kako bi mogao da radi kada vam zatreba. Tokom zimskih meseci takođe može biti prekriven lišćem ili snegom. Pobrinite se da ga redovno provetravate i očistite sve ostatke pre nego što se ponovo zaprlja.

Uz sve navedene savete, ali i uz pomoć profesionalaca iz Enel.ps bezbrižno ćete dočekati predstojeće zimske dane i lakše ćete prebroditi moguće iznenadne prekide napajanja električnom energijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here