Foto: Pixabay

Videti osmeh bebe jedan je od najradosnijih trenutaka u životu novog roditelja. Nikada ne znamo kada će se to dogoditi i šta taj osmeh znači u bebinom razvoju.

Do nedavno, naučnici su osmehe novorođenih beba smatrali refleksnim odgovorom. Osmeh može izazvati puštanje gasova, stolica ili stanje bebinog mirovanja, navodi se u studiji časopisa, navodi Healthline.

Istraživanje sprovedeno poslednjih decenija pokazalo je da bebe od 36 sati imaju sposobnost da se „bore” da ukažu na potrebu za pažnjom, da zaspe kako bi izbegle stres i oponašaju osmehe, da bi pokazale emocije, navodi The Conversation.

Osmesi u ranom uzrastu uglavnom su rezultat mimike ili refleksa, jer se mogu dogoditi i kada bebe spavaju.

– Naizgled beskrajne promene pelena, hranjenje na tri sata, kao i strahovi od pogrešnih stvari mogu uzeti danak. Zato ne iznenađuje kada vam se vaš novi maleni čovek prvi put osmehne. Sve te neprospavane noći odjednom se zaborave – istakao je dr Britani Odom, pedijatar iz Orlanda na Floridi.

Otprilike, posle dva meseca starosti beba može da počne da nam se osmehuje. To su više namerni, interaktivni osmesi koji uključuju celo lice i oči. Oni ukazuju da je beba svesnija i angažovanija u komunikaciji sa licima drugih ljudi i okolinom.

Ako želite da podstaknete bebu da se osmehne otprilike u ovom uzrastu, trebalo bi da odaberete vremenski period kada je beba dobro nahranjena i da je podignete na oko 10 santimetara od svog lica, kao i da se bebi tada osmehujete širokim osmehom.

Prerano rođenoj deci ponekad je potrebno malo više vremena da počnu da se smeju.

1 COMMENT

  1. Беби је чудно што се родитељи кревеље и смеју јој се у лице па и беба почне од малих ногу да исмејава родитеље. То траје док беба не порасте и пре или касније, побегне из родитељске куће.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here