Yotuube/FRRANCE 24 English
Donbas

Potpredsednik ukrajinske vlade i zamenik šefa kijevske delegacije u Minsku Aleksej Reznjikov najavio je izradu paketa nacrta zakona o prelaznom periodu za Donbas.

– Nakon oštre faze bilo kog sukoba obavezno nastupa prelazni period. Važan deo toga je formiranje mehanizama prelaznog pravosuđa. O čemu se radi? Prema principima UN-a to je pravo na istinu i pravo na pravdu. To je naknada žrtvama agresije, to je odgovornost. Potreban nam je zakon o odgovornosti, moraćemo da utvrdimo ko su saradnici, ko su prestupnici, ko taoci, ko potpada pod amnestiju, a ko ni u kom slučaju ne potpada i mora u potpunosti da snosi odgovornost – rekao je on tokom govora u ukrajinskoj Radi.
Pritom, Reznjikov smatra da će reintegracija regiona trajati bar jednu generaciju, to jest oko 25 godina.

– Kraj rata i reintegracija se neće vremenski podudarati, jer govorimo o bezbednoj reintegraciji, onoj koja neće rasturiti zemlju i stvoriti nove rizike – pojasnio je on.

Vicepremijer je takođe istakao da Ukrajina neće dodeliti Donbasu poseban status u Ustavu.

– To je isključeno. Predsednik je više puta govorio da Minski sporazumi zahtevaju izmene. To je stav za koji se zalažemo u trilateralnoj Kontakt grupi – rekao je Reznjikov.

U Donbasu su 27. jula stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma. Očekuje se da će primena mera obezbediti potpuni prekid vatre u Donbasu.

1 COMMENT

  1. Granice Luganske i Donjecke oblasti su veće nego što ih ijepokazujete na vašoj karti.Znate li da je grad Donjeck 2014 godine imao milion stanovnika……ta područja su postala dio Ukrajine tek formiranjem SSSR,do tada gubernije u sastavu Ruske imperije…..kao i Mariopolj,Nikolajevsk,Odesa,Harkov….tu žive Rusi i u tome je problem.Ove godine od 1.9.zatvorene škole na ruskom jeziku…..nema tu pomirenja

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here