pixabay.com

Rusija je s prvim danom ove godine preuzela predsedavanje BRIKS-om, a moto koji je odabrala je “Jačanje multilateralizma za pravičan globalni razvoj i bezbednost”, podsetila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu.

– U toku godine, Rusija planira da održi više od 200 događaja u tri ključne oblasti saradnje – politika i bezbednost, ekonomija i humanitarni kontakti. Kulminacija predsedavanja biće samit asocijacije, koji će biti održan u Kazanju u oktobru – navela je Zaharova.

Jedan od najvažnijih zadataka je da se obezbedi integracija novih članova bez ugrožavanja efikasnosti udruženja, dodaje.

U skladu sa Drugom deklaracijom iz Johanesburga, pronaći će načine za razvoj odnosa sa “partnerskim državama” i sačiniće listu potencijalnih kandidata koji će izlagati izveštaje na samitu u Kazanju, precizirala je Zaharova.

Među prioritetima u spoljnopolitičkoj sferi su jačanje koordinacije na multilateralnim platformama, saradnja u borbi protiv terorizma, trgovine drogom, informacionog kriminala, korupcije, pranja novca i legalizacije imovinske koristi stečene kriminalom, navela je ona.

Doprinećemo postizanju ciljeva koji su usmereni na povećanje uloge država BRIKS-a u međunarodnom monetarnom i finansijskom sistemu, razvoj međubankarske saradnje, promovisanje transformacije sistema međunarodnog plaćanja i proširenje upotrebe nacionalnih valuta država BRIKS-a u međusobnoj trgovini, istakla je Marija Zaharova, prenosi RT Balkan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here