EPA/Erdem Sahin
Rat u Siriji traje nesmanjenom žestinom

Drski naleti, zasede na vojne konvoje, miniranje puteva i tajna podrška zapadnih zemalja – ruska vojska saopštava da su aktivnosti paravojnih formacija dramatično porasle u južnim regionima Sirije.

Najotvorenije deluju militanti DAEŠ-a u provincijama Homs i Dejr el Zor.

Ruske vazduhoplovne snage pružaju direktnu podršku sirijskoj vojsci kako bi neutralisala terorističku pretnju, ali je još uvek rano govoriti o potpunoj pobedi nad terorizmom na Bliskom istoku.

Pod američkom „zastavom”

Militanti DAEŠ-a više ne kontroliše velike gradove u Siriji u kojima bi mogli da predahnu, zaleče rane i pregrupišu se. Bivšu prestonicu pseudokalifata – Raku, sirijska vojska je oslobodila u oktobru 2019. godine. Od tada, DAEŠ (Islamska država) se malo pojavljivao, dok se zvanični Damask koncentrisao na provinciju Idlib, gde su još uvek prisutne nelegalne formacije koje kontroliše Turske. Mislilo se da je DAEŠ poražen u Siriji i da se okrenuo afričkim zemljama. Međutim, kako se pokazalo, nije baš tačno. Teroristi su se aktivirali u nenaseljenim područjima na jugu Sirije.

„Jedan od mogućih razloga zbog koga uspevaju da se tajno kreću pustinjom je mogućnost skrivanja na teritoriji zone El Tanf, koja se nalazi pod kontrolom međunarodne koalicije na čelu sa SAD i bandama iz bivše „Slobodne sirijske armije“, saopštili su predstavnici Oružanih snaga Rusije.

El Tanf je vojna baza SAD u provinciji Homs, koja se nalazi severozapadno od istoimenog pograničnog punkta. Specijalne američke službe su je još 2017. godine izgradile za obuku predstavnika takozvane umerene opozicije. U bazi je uvek oko 600 vojnih instruktora iz SAD, Velike Britanije i Jordana. Oni obučavaju militante taktikama ratovanja, gađanju, korišćenju snajpera i sabotažama.

Područje oko baze kontrolišu američki dronovi i sistemi PVO. Od kopnenih napada baza je zaštićena teškim naoružanjem, uključujući i višecevne raketne sisteme „HIMARS“. Nije iznenađujuće što se militanti DAEŠ-a u blizini El Tanfa osećaju sigurno. Sirijska vojska ne rizikuje da tu izvodi vojne operacije, plašeći se direktnog sukoba sa američkim vojskom.

Kontrola nad naftom

Prema informacijama Ministarstva odbrane, zapadni „partneri“ u Siriji nastavljaju svoju igru. Kako je izvestio ambasador Rusije Aleksandar Jefimov, „američka okupacija ne samo da ometa da Damask eksploatiše prirodne resurse u republici, već sprečava legitimnu vlast da povrati suverenitet nad celom sirijskom teritorijom, podržavajući separatističke aspiracije“.

„Smatram, da je rano govoriti i o planovima američke administracije u Siriji. Druga stvar, teško je očekivati da će SAD promeniti svoju poziciju oko Sirije. Pritisak na Damask će se, najverovatnije, nastaviti, a američka vojska na sirijskoj teritoriji je jedan od glavnih instrumenata Vašingtona, o čemu su i Amerikanci više puta govorili“, rekao je Jefimov.
Bivši predsednik SAD Donald Tramp je izjavljivao da cilj američke intervencije u Siriji nije borba protiv međunarodnog terorizma, već naftna polja. Ona se uglavnom nalaze na teritorijama, koje kontroliše, uz podršku Vašingtona, kurdska alijansa „Sirijske demokratske snage“ (SDS).

Uspešni udar

Ruska vojska adekvatno reaguje na akcije militanata na jugu Sirije, pritom, posebnu pažnju obraćaju na identifikovanje i uništavanje infrastrukture za gerilsko ratovanje i terorističke napade.

„U pustinji na istoku provincije Homs pronađen je veliki bunker, koji su militanti DAEŠ-a koristili za izvođenje terorističkih aktivnosti u provincijama Homs i Dejr el Zor. Tokom operacije likvidirana su četiri militanta u dva ‘pikapa’, koji su bili naoružani mitraljezima i, najverovatnije, bili obezbeđenje“, navodi se u zvanično saopštenju Ministarstva odbrane.

Prema informacijama ministarstva, u bunkeru je pronađeno 36 automata i lakih mitraljeza, sedam mitraljeza velikog kalibra, bacač granata sa 28 granata, protivtenkovska vođena raketa, 87 mina i granata, oko 40 kilograma eksploziva i više od 22.000 municije, uključujući i onu koju su proizvele zemlje NATO-a. Militanti su sakrili i oko 45 kilograma lekova, neki su i iz inostranstva i skoro pola tone hrane.

Nove provokacije

Militanti pripremaju nove provokacije protiv zvaničnog Damaska. Aleksandar Lavrenjev je saopštio, da Rusija ima informacije o planiranim terorističkim napadima toksičnim hemikalijama. Prema njegovim rečima, u provinciji Idlib su primećeni predstavnici organizacije „Beli šlemovi“, koji su ranije optuženi da su u Damasku inscenirali upotrebu bojeve „hemije“ protiv civila.

„Upozoravamo sve, koji stoje iza ovih provokacija hemijskim oružjem i pripremaju varvarski napad. Insceniranje neće pomoći, svi umešani će biti identifikovani i osuđeni, odgovaraće i biće kažnjeni. Stvar je u tome, da su takvi pokušaji monstruozni i zemlju mogu uvesti u još jedan krug sukoba u slučaju da Zapad preduzme kaznene mere protiv Damaska“, podvukao je ambasador.

Sjedinjene Američke Države su odbile da učestvuju na sastanku u Astanskom formatu (Rusija, Turska, Iran) o Siriji u Sočiju u svojstvu posmatrača. Prema mišljenju Rusije, Amerikanci su sada zauzeti unutrašnjim poslovima i još se nisu odlučili za stil ponašanja u sirijskom pravcu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here