4. decembra 1872. godine, britansko-američki brod nazvan „Mari Celeste“ pronađen je prazan i otvoren na Atlantiku. Utvrđeno je da je njen teret potpuno netaknut, osim čamca za spašavanje, za koji se činilo da se ukrcao na uredan način. Ali zašto? Možda nikada nećemo ni saznati…

U novembru 1872. godine Mari Celest otplovila je iz Njujorka ka Đenovi u Italiji. Njom su upravljali kapetan Benjamin Brigs i sedam članova posade, uključujući Brigsovu suprugu i njihovu dvogodišnju ćerku.

Snabdevanje na brodu bilo je dovoljno za šest meseci i veoma luksuzno – uključujući mašinu za šivenje i uspravni klavir. Komentatori se uglavnom slažu da je za napuštanja pomorskog broda moralo doći do neke izvanredne i alarmantne okolnosti. Međutim, poslednji unos u dnevni dnevnik broda ne otkriva ništa neobično, a unutar broda se činilo da je sve u redu. Teorije su uključivale bunt, gusarski napad i napad džinovske hobotnice ili morskog čudovišta. Poslednjih godina naučnici su postavili teoriju da je dim od alkohola na brodu izazvao eksploziju koja, kao rezultat naučne anomalije, nije ostavila znakove paljenja – ali je bila dovoljno zastrašujuća da je Brigs svima naredio da se uključe u čamac za spašavanje.

Evo teorija šta se moglo dogoditi na brodu:

1. Krv koja nije krv
Prve provere na brodu pronašle su čudne tragove koje je možda izazvala sekira, zajedno sa tragovima nečega što se činilo krvlju. Generalni državni advokat koji je vodio istragu fokusiran je na ideju da su se članovi posade nasilno opili brodskim teretom alkohola, a zatim masakrirali sve ostale na brodu pre polaska na jedini brod za spašavanje broda. Osim kasnije otkrivenog da mrlje krvi nisu bile mrlje krvi, nego tragovi koji su nastali zbog prirodnog habanja, a alkohol je bio industrijske robe koja nije bila pogodna za piće. Osim toga, zašto bi mornarički mornari tada napustili brod da bi se suočili sa određenom propašću na malom brodu za spašavanje?

2. Krivična potrvda
Galerija lopova “osumnjičenih” tokom godina je umešana u slučaj Marije Celeste. Da li su severnoafrički gusari mogli da napadnu brod i ubiju posadu? Možda, ali brod nije opljačkan. Šta kažete na posadu Dei Gratie, broda koji je zapravo otkrio praznu Mariju Celeste – možda su oni u stvarnosti napali Mariju Celeste, a zatim se pretvarali da su je našli ovde, da bi mogli dobiti novac od spasavanja? Još je neobičnija ideja da je to bio posao iznutra, a kapetan Brigs i njegova porodica lažirali su svoje smrti da bi zatražili spas od su-konspiratora.

3. Vanzemaljci
Mnogi i dalje sumnjaju u to da su se vanzemaljci iznenada pojavili i ubili posadu. To se verovatno delimično svodi na ideju mnogih ljudi o tome da je Mari Celeste u groznom netaknutom stanju, a poslednji unos u zapisnik napisan je neposredno pre nego što je otkriven, a poluzdrava hrana i dalje izložena na sto. To je zapravo mit – poslednji zapisnik napravljen je nekoliko dana pre otkrića, nije bilo položene hrane, a sam brod je bio razbarušen, zamrznut i po rečima sudskog izveštaja “potpuno mokri nered”. Tu je i sitnica o nestalom brodu za spašavanje, što je znak da je posada namerno napustila brod.

4. Prirodna katastrofa
Da li je samo more bilo iza misterije? Jedna od mogućnosti je da je Mari Celeste propala u  vodu. Što znači da je naišao tornado ili možda iznenadni snažni potres. Neka od ovih katastrofa je možda prouzrokovala površinsku štetu i nešto zamrzavanja, i možda je dovelo do toga da posada da misli da će brod potonuti, što ih je navelo da naprave kobnu grešku prilikom panične evakuacije na brod za spašavanje.

5. Eksplozija alkohola
Možda se najubedljivija teorija odnosi na brodski teret industrijskog alkohola. Bilo zbog turbulencije ili poroznih bačvi, štetni alkoholni gasovi su mogli da prouzrokuju malu eksploziju i da učine da ekipa smatra da je eksplozija neizbežna. Brigs je tada možda naredio da se privremeno napusti brod, a svi su se nagurali u čamac za spašavanje da plove iza Marije Celeste dok opasnost ne prođe. Konopac kojim je čamac bio pričvršćen na brod možda se tada otkačio, ostavivši ih da beskorisno lutaju dok je prazna Marija Celeste otplovila, napuštajući ih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here