EPA-EFE
Predsednik SAD Džozef Bajden i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na samitu NATO U Vilnjuau

Jačanje odnosa NATO-Srbija bilo bi od koristi i Alijansi, i Srbiji, i celom regionu, navedeno je u završnom dokumentu, koji je danas objavljen posle prvog dana samita NATO u Vilnjusu.

U tačkama, koje se tiču Srbije, navode i da pozivaju Beograd i Prištinu na hitnu deeslakaciju, povratak dijalogu i primenu sporazuma iz Brisela i Ohrida. Kako su saopštili iz NATO, jačanje odnosa NATO-Srbija bilo bi od koristi i Alijansi, i Srbiji, i celom regionu.

“Očekujemo od Srbije da se na konstruktivan način angažuje sa NATO i svojim susedima, uključujući i svoje javne komunikacije o obostranim koristima saradnje NATO i Srbije”, piše u tački 77, koja bi trebalo da bude deo završnog dokumenta, koji će lideri Alijanse usvojiti tokom sutrašnjeg, završnog dana samita u Vilnjusu.

Kako su naveli, podržavaju dijalog uz podršku EU i druge napore usmerene na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i pozivaju strane da iskoriste trenutak i angažuju se u dobroj veri ka postizanju trajnog političkog rešenja.

“Pozivamo obe strane da odmah dođe do deeskalacije, vrate se dijalogu i konstruktivno se angažuju u primeni sporazuma o putu normalizacije između Beograda i Prištine koji je nedavno postignut u Briselu i Ohridu”, stoji u dokumentu.

U tački 78 poručuju da ostaju posvećeni kontinuiranom angažovanju NATO na Kosovu i Metohiji, preko misije Kfor koje predvodi NATO.

“Kfor će nastaviti da obezbeđuje bezbedno okruženje i slobodu kretanja na Kosovu u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244”, navodi se u komunikeu.

Kako piše, nedavne eskalacione akcije su neprihvatljive i osuđuju nasilje na severu Kosova, kao i, kako su naveli, ničim izazvane napade u kojima su NATO vojnici zadobili ozbiljne povrede.

“Povećali smo prisustvo trupa Kfora da odgovorimo na napetosti koje se ponavljaju. Sve promene brojnosti snaga Kfor će ostati zasnovane na uslovima, a ne kalendarski”, piše u dokumentu.

6 COMMENTS

  1. Najviše volim, kad pozovu obe strane na deeskalaciju! Znaći, kad te neko bije on pozivalju njega da te bije malo manje, a tebe, da se ne koprcaš toliko,jer bi magao da ga izazoveš da on podigne tenzije!

  2. Ovo je notorna laz i lazna podvala i ona uvek traje u odredjenim fazama.Ameri i zapad naravno i NATO pokrecu preko Kurtica,i ostalih OVK lidera nove i nove probleme i napade na SRbe a onda kada se Srbi koji zive u getu pocnu buniti kazu ono sto je odlicno konstatovao PADRE.Kakav pocetak pada i loma EU i celog zapada.Njima vise niko ne veruje,Jadno je videti lazno nasmejana lica NATO presednika.Hteli su da pokazu kako su oni spacioci sveta.Lazovi.Nije se nasmejao ERdogan a ni Orban.Najvise se smejao mali Jakov koji se hteo pokazati i dodvoriti time sto je brze bolje rekao da je u Srebrenici bio genocid.Ili je glup ili je za to dosao na vlast zahvaljujuci Zapadu

  3. Sve podseća na Minsku sporazum,kupuj vreme,preti,traži,kažnjavaju,samo da se Vlasi ne dosete….
    Čini mi se da će mo ih juriti kroz kukuruze…

  4. u tački 78 – NATO i dalje ostaje na KiM kao okupator, a u predhodnoj tački 77 se od zvaničnika Srbije valjda traži da postanu saradnici okupatora koji treba da hvale NATO !? Znaju li oni da po rezuluciji 1244 srpska vojska i policija treba da štiti srpski narod ???

  5. 🇷🇺☦️🇷🇺

    Руске мировне снаге да се врате на КиМ

    Слава Богу☦️на Висини
    Слава Русији🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here