pixabay.com

U sklopu svojih prognoza o glavnim efektima interakcije geopolitičkih trendova u svetu, koje objavljuje početkom svake godine, portal Stratfor je pripremio pregled svojih prognoza za narednu 2022. godinu.

Da će globalni rast ostati snažan, a Iran i SAD postići ograničeni sporazum samo su neka od predviđanja. Očekuje se da će se tenzije između Kine i Tajvana produbiti, ali da Peking neće vojno delovati.

Eskalacija tenzija u Ukrajini

U izveštaju se navodi da će sporovi oko sporazuma iz Minska i ruskih zahteva za bezbednosne garancije zadržati napetost u istočnoj Ukrajini na visokom nivou. Odbacuje se mogućnost da će Rusija pribeći invaziji na Ukrajinu, ali se veruje da će zadržati svoje snage, infrastrukturu i opremu u blizini ukrajinskih granica, kako bi vršila pritisak na Zapad i navela ga da napravi ustupke u evropskim pregovorima o bezbednosti.

U slučaju da pregovori o bezbednosti propadnu, Rusija će izvršiti upad u Ukrajinu i pokušati da zauzme velike delove Ukrajine ili da izvrši ograničen upad i napade navođenim raketama na ukrajinsku vojsku s ciljem nametanja političkog rešenja.

Veća koordinacija između Francuske i Nemačke

U izveštaju se ukazuje na povećanje nivoa političke koordinacije između Francuske i Nemačke, što otvara vrata za fleksibilnija finansijska pravila za Evropsku uniju, za nastavak podrške energetskoj tranziciji i pristupu ulaganjima koji je više protekcionistički. To će dovesti do konzistentnije političke saradnje sa Italijom i Španijom i zajedničkog pomeranja osovine moći Evropske unije ka jugu kontinenta. Međutim, izveštaj navodi da će napredak biti skromniji na bezbednosnom frontu.

Ograničeni nuklearni sporazum SAD i Irana

Izveštaj konstatuje da će snažna želja Sjedinjenih Američkih Država i njihovih evropskih saveznika da uspore nuklearni razvoj Irana, zajedno sa snažnom željom Teherana da ublaži sankcije i izbegne veliki sukob, podstaći dve strane da se vrate za pregovarački sto i postignu ograničeni nuklearni sporazum zasnovan na smanjenju nuklearnih aktivnosti Teherana u zamenu za ublažavanje američkih sankcija. Međutim, izveštaj, takođe, ukazuje na mogućnost izbijanja regionalnog sukoba, posebno između Izraela i Irana.

Dublji jaz između Kine i Tajvana

U izveštaju se očekuje da će se tenzije između Kine i Tajvana produbiti zbog sve veće podrške Zapada Tajvanu, ali da Peking neće vojno delovati protiv Tajvana.

Talibani

U izveštaju se naglašava da će se talibani suočiti sa velikim ekonomskim i društvenim pritiscima u pokušaju da učvrste svoju kontrolu nad Avganistanom. Talibanski lideri će se boriti da uspostave ravnotežu između očekivanja u zemlji i inostranstvu, dok budu radili na donošenju novih propisa i formalizovanju nove vlade i ustavne strukture.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here