EPA/Wu Hong

Kina na Antarktiku gradi bazu koja bi mogla da posluži i u vojne svrhe, upozorava grupa stručnjaka iz Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu.

Peking teži da razvije nove pomorske rute na Arktiku i da proširi istraživanje na Antarktiku, ali zapadne vlade zabrinjava da bi njegova sve veća prisutnost u polarnim regijama mogla da kineskoj vojsci pruži bolju mogućnost nadzora.

Očekuje se da će nova stanica, na ostrvu Inekspresibl u blizini Rosovog mora, uključivati opservatroiju sa satelitskom stanicom koja bi trebalo da pomogne Kini da “popuni veliku prazninu” u njenoj mogućnosti pristupa kontinentu, stoji u izveštaju CSIS-a.

Ta grupa stručnjaka je koristila satelitske snimke snimljene u januaru kako bi identifikovala nove prateće objekte, privremene zgrade, helikoptersku platformu i temelje za veću glavnu zgradu na stanici od 5000 kvadratnih metara. Procenjuje se da bi izgradnja mogla biti gotova do 2024. godine.

“Iako stanica može da osigura praćenje i komunikaciju za rastući niz kineskih naučnih satelita koji nadgledaju polarna područja, njena oprema može se istovremeno koristiti za presretanje satelitskih komunikacija drugih zemalja”, rekao je CSIS.

Stanica je dobro pozicionirana za prikupljanje obaveštajnih signala iznad Australije i Novog Zelanda i telemetrijskih podataka o raketama lansiranim iz novog australijskog svemirskog centra Arnhem, rečeno je.

Kada bude gotova, očekuje se da će uključivati pristanište za kineske brodove ledolomce Suelong. CSIS je Rojtersu rekao da dok SAD još uvek održava veću istraživačku prisutnost na Antarktiku – uključujući najveće postrojenje u svojoj stanici Mekmurdo – ali kineska prisutnost u tom području sve brže raste. Nova kineska baza biće udaljena 320 km od stanice Mekmurdo.

Prema Ugovoru o Antarktiku iz 1959., koji potpisuje i Kina, aktivnosti na kontinentu ograničene su na “miroljubive svrhe”. Vojno osoblje sme da sprovodi naučna istraživanja, ali im je zabranjeno postavljanje baza, izvođenje manevara ili testiranje oružja.

Izveštaj Pentagona iz 2022. kaže da je kineska nova antarktička infrastruktura verovatno delomično namenjena jačanju njenih budućih polaganja prava na prirodne resurse i pristup morskim koridorima i poboljšanju sposobnosti kineske vojske.

Kina odbacuje tvrdnje da bi se takve stanice koristile za špijunažu.

1 COMMENT

  1. Zašto USA misli da samo oni imaju isključivo pravo na razmeštanje svojih vojnih efektiva širim planete ???
    Nisu Bogom dani i druge Nacije imaju isto pravo kao i oni , od istrazivanja arktika i antarktika do vojnog prisustva na tim kontinentima koji pripadaju svima nama a ne samo USA ili GB !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here