EPA
Ruski vojnici u Ukrajini

Simbol “Z” je prvobitno primećen na ruskim tenkovima i drugim vojnim vozilima koja ulaze u Ukrajinu, ali su ga neki brzo prihvatili i kao pokazivanje podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu, piše “Skaj njuz”.

Kako prenosi “Skaj njuz”, u medijskim izveštajima u ponedeljak videli smo dva primera korišćenja simbola.

Teško bolesna deca u ruskom gradu Kazanju sa svojim majkama stajala su napolju u snegu kako bi formirali slovo Z i pokazali podršku invaziji. Predsednik dobrotvorne organizacije za borbu protiv raka koja vodi bolnicu rekao je da je koristio dron da napravi fotografiju, pre nego što ju je postavio na veb stranicu hospisa.

Ruski gimnastičar Ivan Kuliak biće pod istragom međunarodne federacije, zato što je nosio simbol na podijumu nakon što je završio na trećem mestu na takmičenju u Kataru. Njegov ukrajinski rival Ilija Kovtun osvojio je zlatnu medalju.

Postoje različiti pogledi na pojavljivanje ovog simbola.

Neki kažu da je Z za “Za pobedu”, drugi kažu da označava “Zapad”.

Mnogi su primetili, piše “Skaj njuz”, njegovu sličnost sa kukastim krstom – simbolom koji je koristila nacistička Nemačka u Drugom svetskom ratu – dajući mu nadimak “Putinova svastika”.

Kako piše ruska “Gazeta”, Ministarstvo odbrane Rusije objasnilo je značenje latiničnih slova Z i V na ruskoj vojnoj opremi. Navode – slovo “Z” znači “Za pobedu”, a slovo “V” – “Snaga u istini” i “Zadatak će biti završen”.

“Skaj” piše da se takođe se smatralo da je “Z” način da ruska vojska identifikuje sopstvene snage i tako spreči incidente poput prijateljske vatre.

Drugi izveštaji kažu da su simboli način označavanja porekla snaga – na primer, neki su naveli da “Z” označava snage iz istočnih okruga Rusije, dok “Z” unutar kvadrata znači da su snage sa Krima koji je 2014. pripojen Rusiji.

Poslednjih dana, simbol se u Rusiji viđao na automobilima, majicama, kombijima, pa čak i na avatarima na društvenim mrežama ljudi koji podržavaju rat.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here