EPA
Alen Stajčić

Fudbalskom savezu Australije Alen Stajčić svojevremeno nije bio dobar, iako je za svog mandata dao ogroman doprinos postavljanju stabilnih temelja na kojima su Matilde postale ozbiljna sila u ženskom fudbalu.

Danas, 49-godišnji trener srpskog porekla je nacionalni heroj Filipina, pošto je državni tim ove zemlje doveo do prve pobede na svetskim prvenstvima. I to na šampionatu, koji se održava upravo u Australiji i Novom Zelandu.

Stajčićeva selekcija je ispisala novu zlatnu stranicu istorije filipinskog sporta u utorak uveče u Velingtonu, gde je sa 1:0 savladala domaći Novi Zeland. Bio je to i prvi pogodak Filipinki na ženskim mundijalima, pošto se ova zemlja nikada ranije ni kvalifikovala za najveću smotru svetskog fudbala.

– Ovo što su igračice uradile je jednostavno zadivljujuće, čudesno i neverovatno – rekao je oduševljeni Stajčić posle nezaboravne pobede.

Na konstatciju novinara da je podvig njegovog tima još veći jer su savladali selekciju Novog Zelanda na njenom terenu, Stajčić je uzvratio komentarom da se pred 32.000 navijača u Velingtonu nije osećao kao da igra u gostima.

– Ovo jeste njihova zemlja, ali teško da se večeras može govoriti o domaćem terenu za Novozelanđanke. Pogledajte koliko hiljada Filipinaca je na tribinama i samo se njihova pesma čuje. Meni je bilo kao da igramo na našem terenu – s osmehom je kazao selektor Filipinki.

Koliko su samo australijski stručnjak srpskih korena i njegov tim bili samouvereni, pokazuje i njegova izjava dan uoči utakmice. Iako je Stajčićev tim u prvom kolu poražen od Švajcarske 2:0, a Novozelanđanke pobedile velikog favorita Norvešku 1:0, on je verovao da čudo može da se dogodi.

– Da, želimo da im pokvarimo žurku. Zapravo, to i nije njihova žurka, već svačija, pa i naša – rekao je Stajčić dan uoči utakmice.

Srbin iz Sidneja se s pravom smatra tvorcem renesanse filipinskog fudbala. Od njegovog dolaska na kormilo ženske reprezentacije 2021. godine, počeo je pravi preporod koji je privukao i publiku na tribine. Počeli su ubrzo da se nižu i uspesi.

Pre tačno godinu dana, u julu 2022. na domaćem terenu Filipinke su osvojile AFF šampionat, prvenstvo zemalja ASEANA (Asocijacija zemalja Jugoistočne Azije). Bio je to prvi trofej na međunarodnim takmičenjima u istoriji filipinskog fudbala, i ženskog i muškog.

Prethodno su u januaru igrale i polufinale Kupa Azije, što im je bio najveći uspeh na ovom takmičenju, a zatim su izborile i prvi plasman na prvenstvo sveta.

Filipinke su sada zahvaljujući Alenu Stajčiću upisale i prvi gol i prvu pobedu na šampionatu i time sačuvale nadu da mogu da naprave još veću senzaciju. Ukoliko odigraju i nerešeno sa Norveškom, a Novi Zeland izgubi od Švajcarske, fudbalerke iz Filipina će se plasirati u narednu fazu ženskog Mundijala, što verovatno i same u najsmelijim snovima nisu sanjale.

Kapiten Belih orlova

Alen Stajčić je rođen 2. novembra 1973. u srpskoj iseljeničkoj porodici u Australiji. Tokom igračke karijere branio je boje nekoliko sidnejskih klubova, a najduže je igrao za Bele orlove iz Boniriga – od 1994. do 1997. godine i jedno vreme bio i kapiten ekipe. S Orlovima je igrao u finalu Premijer lige Novog Južnog Velsa, a osvojio je i Karađorđev kup 1995. godine.

U trenerskoj karijeri zavidne uspehe je ostvario sa ženskom ekipom Sidneja u W-ligi, a zatim je žensku reprezentaciju Australije doveo do četvrtfinala Svetskog prvenstva 2015. Oprobao se i u muškom fudbalu, trenirajući Central Koust Marinerse s kojima je 2021. igrao u plej-ofu A-lige i postavio osnovu za tim koji je ove godine osvojio šampionsku titulu.

Biseri iz dijaspore

Stajčić je počeo da gradi uspeh sa Filipinkama tako što debelo zasukao rukave i pretražio broju filipinsku dijasporu u Australiji i zapadnim zemljama, u potrazi za kvalitetnim igračicama.

Uspeo je da u reprezentaciji okupi plejadu fudbalerki rođenih u inostranstvu, kojima je bar jedan roditelj filipinskog porekla. U timu ima igračice stasale u SAD, Australiji, Kanadi, Norveškoj…

– Uopšte mi nije bitno gde je koja igračica rođena i gde živi, sve dok imaju Filipine u svom srcu i svojoj krvi, i sve dok znaju s loptom i imaju pravo da igraju za nas. To je jedino čime sam se vodio kada sam okupljao ovaj tim i one zaista svim srcem igraju za zastavu i za narod Filipina – rekao je Stajčić.

Matilde u Brizbejnu

Ljubitelji fudbala u Brizbejnu večeras će imati priliku da uživo gledaju reprezentaciju Australije. Matilde su doputovale u glavni grad Kvinslenda, gde će danas od 20.00 časova igrati meč drugog kola Svetskog prvenstva protiv Nigerije. Na startu šampionata, australijski tim je slavio u Sidneju protiv Republike Irske, golom iz penala – 1:0.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here