Stajnberg: Preko Haga do EU

0

Zamenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg najavio je da će iduće nedelje, od 6. do 8. aprila, posetiti Sloveniju, BiH, Srbiju i Kosovo i Metohiju kako bi nastavio da prati napredovanje regiona u ostvarenju evroatlantskih integracija i preneo podršku Vašingtona tom procesu.

 

Saradnja sa Hagom je ključna za integraciju u EU: Džejms Stajnberg
 

 

Stajnberg je rekao da je administracija američkog predsednika Baraka Obame od početka predana izgradnji stabilnog i prosperitetnog Balkana, i da pomaže svim zemljama regiona da ostvare svoje evropske aspiracije.

 

"Takođe sam ohrabren, posle razgovora koje sam vodio, uključujući i nedavni susret sa srpskim ministrom unutrašnjih poslova  u Vašingtonu, da Srbija razume značaj saradnje sa Haškim tribunalom, što je ključno za njenu buduću integraciju u evroatlantsku zajednicu".

 

On je podsetio da je glavni tužilac Haškog tribunal Serž Bramerc u izveštaju UN, u decembru, naveo da je zadovoljan saradnjom Srbije i ocenio da je to je važan korak.

 

"Očekujemo da će Beograd nastaviti da se koncentriše na saradnju sa Haškim tirbunalom i uloži sve napore da preostali optuženi, Ratko Mladić i Goran Hadžić, budu uhapšeni i predati sudu", izjavio je Stajnberg.

 

On je potvrdio da će tema razgovora biti i pitanje nezavisnosti Kosmeta.

 

"Želimo da pričamo o izgradnji mostova između dve zajednice na Kosovu i Metohiji. Svesni smo da uprkos formalnim razlikama, postoji zajednički interes. Važno je da radimo na način koji neće doprineti nestabilnosti u regionu, i zato ćemo se fokusirati na pragmatični nivo saradnje i jačanje dijaloga između Beograda i Prištine", rekao je Stajnberg.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here