EPA/Philipp Guelland
Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer priznao je greške u ophođenju prema Rusiji.

Štajnmajer je, posle kritike koje je ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrij Meljnik uputio na njegov računa, za ZDF rekao da bilo pogrešno njegovo zalaganje za gasovod “Severni tok 2”, koji je još prošle godine nazivao “mostom”.

– Moje insistiranje na “Severnom toku 2” je bila jasna greška. Držali smo se mostova u koje nije više verovala ni Rusija, a na koje su nas upozoravali naši partneri – objasnio je on, u razgovoru sa nemačkim novinarima u dvorcu Belvi.

Štajnmajer je rekao da je neuspeh doživela politika uspostavljanja zajedničke “evropske kuće” u koju bi bila uključena i Rusija.

– Doživeli smo neuspeh u naporima da Rusiju uključimo u zajedničku bezbednosnu arhitekturu – podvukao je nemački predsednik.

Štajnmajer je ocenio da odgovornost za rat u Ukrajini snosi predsednik Rusije Vladimir Putin.

– Odgovornost ne treba mi da preuzimamo. Ali to ne znači da ne moramo ponovo da analiziramo gde smo pravili greške – naglasio je on.

Štajnmajer je istakao da sa Rusijom na čijem je čelu Putin neće biti moguć povratak na “status kvo” pre rata. On je kazao da je smatrao da Putin neće biti spreman na potpuno uništenje ekonomije, društva zarad “imperijalističkog ludila”.

– Tu sam pogrešio kao i mnogi drugi – poručio je Štajnmajer.

7 COMMENTS

  1. Наравно да је Путин одговоран за рат у Украјини зато што брани Руске грађане у Украјини. Да није почео са ратом милиони Руса би били убијени или протерани из Украјине по систему усавршеном у Хрватској.

  2. E, bu*alo jedna!
    Pogrešili ste kada ste odbacili Rusiju koja vam se nudila na tanjiru, pitala da bude član NATO-a, a vi ste je tretirali kao poraženu afričku koloniju.
    Sada imate posla sa Carskom imperijom, džinom koji se razbudio i koji više ne želi da prima šamare.

  3. Када вам је берлускони рекао да без Русије нема јаке ни безбједне европе ви сте га критиковали.
    Русија је једини баланс. Не би вам био на мјесту европо. Бићете гладни

  4. Ludilo nije na strani Rusije i Putina, vec na strani laznog predsjednika Bidena i jastrebova oko njega, koji salju u smrt druge, kako bi ostvarili imperijalisticke ciljeve. No, Rusija je preveliki zalogaj, koji vise nitko nece moci progutati, a da se sam ne zadavi.

    Svijetom sada caruje laz. No u lazi su kratke noge, pa ce i ovoj neminovno doci kraj, kao i onima koji se sluze najpodlijim sredstvima desinformiranja na stetu ugrozenog stanovnistva, bez obzira na kojoj se strani ono nalazilo. Prezivjeli ce zatraziti racun od onih koji su uzrocili ovaj rat i koji su mogli izbjeci, da su odustali od ulaska u NATO pakt, kao sto to ukrajinski pregovaraci, na celu s njihovim predsjednikom, najavljuju.
    Odgovornost za stradanje vlastitog naroda spada na politicko rukovodstvo tog naroda. Poziv svijetu da se udruzi svim sredstvima protiv Rusije, je suludi poziv s nesagledivim posljedicama, pa se treba nadati da svi nisu poludjeli i da ce svijest o krajnje ozbiljnoj situaciji prevagnuti i raskrinkati laz i usmjeriti covjecanstvo medjusobnom prihvacanju i suzivotu, odricuci se svih pretenzija za potcinjavanje ili istrebljenje ljudske brace.
    Liberté Egalité Fraternité!

    .

  5. Najveci ratni zlocinci u istoriji su Amerikanci. To je najvece zlo koje je zadesilo svet. Pobili su milione i milione, a nikada ni za sta nisu odgovarali.

  6. Apsolutna istina je da je Amerika I njena imperijalisticko-beskrupolozna politika najvece ZLO na ovom svetu ,zajedno sa njenim takozvanom “Americki Nosac Aviona- Engleskom koja je I josh je Trojanski Konj u Americkom unishtavanju Evrope….
    Jedino Amerikancima Niko na svetu ne moze suditi – samo Americki Sud ,pa makar napravili najveci zlocin u svetu…..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here