EPA/Jens Schlueter
Predsednici Severne Makedonije i Nemačke Stevo Pendarovski i Frank-Valter Štajnmajer

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer poručio je tokom posete Skoplju da je Severna Makedonija pred važnom odlukom: da li će uvođenjem Bugara u Ustav produžiti put ka članstvu u Evropskoj uniji.

– Vaša zemlja se nalazi pred važnom odlukom: da li će, kroz predstojeću promenu Ustava, otvoriti put za otvaranje poglavlja u pojedinačnim oblastima kao što su ekonomska politika ili vladavina prava – rekao je Štajnmajer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Nemački predsednik je rekao da je svestan da je Severna Makedonija imala teškoća na putu ka EU i da je poverenje ljudi u Uniju “opterećeno Prespanskim sporazumom” s Grčkom o promeni naziva države, koji je ocenio kao upečatljiv primer da se dugogodišnje razlike mogu prevazići ako postoji politička volja na obe strane.

Štajnmajer je pozdravio i pragmatičnu spremnost Skoplja na kompromis radi jačanja dobrosusedskih odnosa sa Bugarskom i ukazao da je uveren da će se taj stav na kraju isplatiti.

– Moja molba je: Ne gubite dugoročni cilj koji je težnja već 17 godina – ulazak u EU. Siguran sam da put ka Evropi vredi i da je sledeći težak korak vredan toga – rekao je nemački predsednik koji je doputovao u dvodnevnu posetu Severnoj Makedoniji.

Za ustavne izmene radi uvođenja Bugara u Ustav, što je uslov za početak druge faze pregovora sa EU i otvaranje poglavlja, potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu, koja sada ne postoji zbog protivljenja najveće makedonske opzicione partije VMRO DPMNE.

Predsednik Severne Makedonije je tu partiju pozvao da podrži ustavne promene, ako je tačno to što opozicija izjavljuje: da nije sporan sadržaj predloga da se Bugari uključe u preambulu i ako opozicija zaista podržava evropske integracije.

– Zašto to ne biste završili sada? Ako se 30 godina svi slažemo da imamo apsolutni konsenzus o članstvu u EU, a prethodno i u NATO, a nikad ranije nisam čuo drugačiji stav – govorim o najvećoj opozicionoj stranci, mislim da bi to trebalo da završimo što pre. To je u interesu države i naroda. Nije bitno ko je na vlasti – rekao je Pendarovski.

Predsednik Severne Makedonije je izrazio uverenje da će njegova zemlja, ako se pregovarački proces sa EU ne zasniva pretežno na istoriji, i ako bude zasnovan na stvarnim evropskim kriterijumima i vrednostima, završiti te pregovore u rekordnom roku.

1 COMMENT

  1. Bugari su mnogo zlocina zla naneli i nama i Makedoncima,pa nije jedini moguci izbor EU,dosta vise Svapskih ucena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here